Kuşadası C. Caretta Yuva Kontrol Açılışı Yapıldı
Türkiye’de yuvalama alanları dışında kalan Kuşadası’nda, Orsen Sitesi kumsalına yuva yaparak yumurtalarını bırakan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının yuva kontrol açılışı yapıldı.
59 gün süren uzun beklemeden sonra 30 yavru yumurtadan çıkarak, sağlıklı bir şekilde denizle buluşturulmuştu.
Son gün yuva kontrol açılışı yapıldı.
Yuva kontrol açılışına Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü mühendislerinden İstemihan Kahraman ve personeli, EKODOSD üyeleri ve sahildeki vatandaşlar katıldı.
Yuva açılışı sonunda C.carettanın yuvaya 82 yumurta bıraktığı belirlendi. Daha önce çıkan 30 yavrudan sonra, bugünkü açılışta yuvadan canlı olarak çıkan 2 yavru da denize kavuştu. 50 Yumurtanın ise bozuk olduğu görüldü.
Kuşadası’nda tek yuva olmasına rağmen, etrafı çevrilerek kontrol altına alınan yuvaya yüzlerce ziyaretçi gelerek, deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgi aldı. Gönüllüler gece nöbeti tuttu. En çok sevinenler çocuklar oldu. Işık yoğunluğu nedeniyle yavruların denize rahat ulaşmaları için açılan kanalları çocuklar yaptı. Çocuklar “Yaptığımız bu kanaldan geçen yavru kaplumbağalar büyüyerek 25 yıl sonra buraya döneceklermiş. Biz de o zamana kadar büyüyeceğiz. Onların buraya anne olarak geldiklerini gördüğümüzde bizler çok mutlu olacağız. Belki bizlerde o zaman kadar anne ve baba olmuş olacağız. O günleri sabırsızlıkla bekliyoruz” dediler.
Caretta yuva alanında yavrular çıkıncaya kadar gerekli yardımları yapan plajın işletmecisi Bülent Timoçin’e, çocuk gönüllülerinden M. Kaan Karabacak’a ve Bora Nalçakan’a, EKODOSD tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Yavru çıkışları sırasında yol aydınlatma direklerinde karartma uygulayan Aydın Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı’na teşekkür ederiz.
Makale kaynağı: Bahattin Sürücü ( Facebook)
Hidrobiyoloji Haberleri
-
İstilacı turna balıkları Alaska topraklarında kolonileşmek için deniz koridorlarını kullanıyor
-
Ahtapot Kollarındaki Sinir Sisteminin Parçalara Ayrıldığı Yeni Bir Çalışmayla Ortaya Konuldu
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Atacama Çukurunda Yırtıcı Kabuklu Türleri Keşfedildi
-
Maldivler'in derin deniz mercan resiflerinde yeni bir kız balığı türü keşfedildi.
-
Uçan balıklar nasıl uçar?
-
En hızlı yüzen balık hangisidir?
-
Kitonlar ve KitonTürleri
-
Tarak deniz anaları hakkında bilgi
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Yeni bir keşiş yengeci türü olan Strawberry Claws ile tanışın
-
Deniz Biyologları Yeni Bir Derin Su Vatozu Türü Keşfetti
-
Avustralya Sularında Altı Yeni Etçil Sünger Türü Keşfedild
-
Balık yumurtaları hakkında ayrıntılı bilgi