Kuşadası Kıyılarında Böylesi İlk Kez Görüldü
Kuşadası ve çevresinde 2007 yılından bu yana deniz kaplumbağalarının kayıtlarını tutmaktayız. Kıyılarımızda görülen 2 kaplumbağa türünden biri olan Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağalarının, bölgemizde genellikle jüvenilleriyle karşılaşmaktayız.
Bugüne kadar kıyılarımızda ilk kez bu kadar büyük boyutta bir erkek Yeşil Deniz kaplumbağası görüldü.
Güzelçamlı sahillerinde denizden çıkarılan erkek Yeşil Deniz kaplumbağasının incelemesini yaptık. Herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmadı. Muhtemelen ağa takılarak, nefes almak için yukarı çıkamadığından boğularak ya da denize atılan plastiklerden dolayı öldüğünü tahmin etmekteyiz.
Aynı saatlerde gelen 2. İhbarda da Sevgi Plajı sahillerinde jüvenil bir yeşil deniz kaplumbağasının ölü olarak kıyıya vurduğunu tespit ettik.
Her iki kaplumbağanın ölçümleri yapıldı. Alınan doku örnekleri DNA çalışması yapılması için Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’ne, kaplumbağalar ise plastik kirliliği ve denizel atıkların deniz canlılarına olan etkilerinin araştırılması için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) göndereceğiz.
Genellikle etçil olan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan otçul Yeşil deniz kaplumbağalarının özellikle jüvenil olanları, adını deniz tanrısı Poseidon’dan alan Posidonia oceanica türü deniz çayırları/erişteleriyle beslenirler.
Deniz erişteleri açısından çok zengin alanlara sahip olan Kuşadası körfezindeki ölen kaplumbağalara bakıldığında, Chelonia mydas türlerinin genelde jüvenil oldukları tespit edilmiştir.
Muhtemelen küçük jüvenillerin Kuşadası kıyılarını beslenme alanı olarak seçtiklerini tahmin etmekteyiz. Bunların takiplerini devam etmekte ve bilim insanlarıyla paylaşmaktayız.
Caretta caretta ve Chelonia mydas türü kaplumbağalar Kuşadası kıyılarını beslenme amacıyla kullanmaktadır. Kuşadası, deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında kalmakta ancak 2012 yılından bu yana, her yıl 1 ya da 2 Caretta caretta türü iribaş kaplumbağa yuva yaparak, yumurtalarını bırakmaktadır.
Son yıllarda yapılan farkındalık çalışmaları nedeniyle deniz kaplumbağalarıyla ilgili kamu kurumları, turistik işletmeler ve vatandaşların duyarlılığı oldukça artmıştır.
Bu kaplumbağalarla ilgili gerekli yardımları gösteren Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü’ne, Güzelçamlı Jandarma Komutanlığı’na, Güzelçamlı Balıkçı Barınağı görevlilerine ve duyarlı vatandaşlara teşekkür ederiz.
YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASI (Chelonia mydas)
Deniz kaplumbağaları arasındaki tek otçul tür olan Yeşil Kaplumbağalar, sağlıklı denizler için önemi büyüktür. Türkiye’de iribaş deniz kaplumbağası olan Carettlarla çok karıştırılır. Akdeniz popülasyonunun en önemli yuvalama kumsalları Türkiye’dedir. Ülkemizin Mersin, Adana, Hatay ve Batı Akdeniz’de bazı kumsallarda yuva yaparlar. Kuşadası gibi zengin Posidonia oceanica türü deniz çayırlarının olduğu bölgeleri beslenme için kullanırlar.
Makale kaynağı: Bahattin Sürücü ( Facebook)
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Oşinograflar Yeni Bir Balina Türü Keşfettiklerine İnanıyor.
-
Deniz Kalemleri
-
Mavi halkalı ahtapotlar- Hapalochlaena lunulata
-
Su pireleri - Daphnia sp.
-
Çizgili Bir Yunus Ölü Olarak Bulundu
-
Caretta Değil, Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
-
Kuşadası’nın Yavruları Çıkmaya Başladı
-
Kuşadası C. Caretta Yuva Kontrol Açılışı Yapıldı
-
Zebra balıkları ile yapılan çalışmaya göre, beyindeki değişimler kişilik özelliklerine etki ediyor
-
Zebra Balığı Nöronlarında Sıra Dışı Rejenerasyon Yeteneği
-
Kuşadası Kıyılarında Böylesi İlk Kez Görüldü
-
Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü
-
Deniz yılanlarının 15 milyon yıllık evrimi: Değişken ışık seviyelerine uyum
-
Yok oluşun kıyısında bir tür Conraua derooi
-
Jeotermal ısı ve CO2 ile beslenen yeni bir serada spirulina üretimi