Myanmar'da yeni bir çukur engereği türü keşfedildi.
Yeni türlerin bulunması ve tanımlanması zorlu bir çaba ister. Bilim insanları genellikle bir türü diğerinden ayırt edebilecek ayırt edici karakterler ararlar.
Ancak varyasyonların ölçülmesi her zaman kolay olmayan bir sürekliliktir. Bir tarafta, birden fazla tür, farklı olmalarına rağmen birbirine benzeyebilirler; bunlara şifreli türler adı verilir. Diğer tarafta ise tek bir tür oldukça değişken olabilir ve farklı olduğu yanılsamasını yaratabilir. Peki her iki uç noktayla aynı anda karşılaştığınızda ne olur?
Kansas Üniversitesi Biyoçeşitlilik Enstitüsü ve ABD Doğa Tarihi Müzesi'nden Herpetolog Dr. Chan Kin Onn, Myanmar'daki benzer ve yeni bir çukur engereği türünü tanımlayan bir çalışmaya öncülük etti.
Çalışma Keşif ZooKeys'te yayınlandı.
"Trimeresurus cinsi Asya çukur engereklerini birbirinden ayırmak oldukça zordur çünkü morfolojik çeşitlilik yelpazesine sahiptirler. Bazı gruplar birbirine benzeyen birden fazla tür içerirken, diğerleri çok farklı görünse de aslında aynı türdür"
Kırmızı kuyruklu çukur engereği "Trimeresurus erythrurus", Myanmar'ın kuzey kıyılarında bulunur ve vücudunda hiçbir iz olmadan her zaman yeşil renklidir. Güney Myanmar'da mangrov çukuru engereği "Trimeresurus purpureomaculatus" adı verilen farklı bir tür bulunur. Bu türün tipik olarak sırtında belirgin lekeler bulunur ve gri, sarı, kahverengi ve siyah gibi inanılmaz derecede değişken sırt renklerine sahiptir, ancak asla yeşil değildir. İlginç bir şekilde, Orta Myanmar'da, kırmızı kuyruklu çukur engereği ile mangrov çukuru engereğinin dağılımı arasında sıkışmıştır. Kırmızı kuyruklu çukur engereği ile mangrov çukuru engereğinin bir karışımı gibi görünen, değişen derecelerde lekeliliğe sahip yeşil olan benzersiz bir popülasyonu mevcuttur.
Myanmar'ın Yangon Bölgesi'nden bir Trimeresurus ayeyarwadyensis örneği . Fotoğraf: Wolfgang Wüster
Araştırmacılar, "Myanmar'ın merkezindeki bu gizemli popülasyon bizi şaşırttı ve başlangıçta bunun melez bir popülasyon olabileceğini düşündük" dedi. Ayrı bir makalesinde Dr. Chan, modern genomik teknikleri kullandı ve Orta Myanmar'daki popülasyonun aslında melez bir popülasyon değil, ayrı bir tür olduğunu belirledi.
Ancak bu henüz hikayenin sonu değildi. Araştırmacılar yılanın morfolojik özelliklerini incelediklerinde bir sürprizle daha karşılaştılar. Yeni türün de oldukça değişken olduğunu buldular. Bazı popülasyonlar, belirgin lekelere sahip koyu yeşil renktedir ve en yakın akrabası olan ve hiçbir lekesi olmayan parlak yeşil olan kırmızı kuyruklu çukur engereğinden kolayca ayırt edilebilir. Bununla birlikte, yeni türün bazı popülasyonları hiçbir leke içermeyen parlak yeşil renktedir ve kızıl kuyruklu çukur engerekiyle neredeyse aynı görünmektedir.
Myanmar'ın Ayeyarwady Bölgesi, Mwe Hauk Köyü'nden bir Trimeresurus ayeyarwadyensis örneği . Fotoğraf: Dong Lin
Dr. Chan. "Bu, bir türün en yakın akrabasından (kırmızı kuyruklu çukur engereği) aynı anda hem benzer hem de farklı olduğu ilginç bir olgudur. Geçmişte bir noktada, yeni türün, kırmızı kuyruklu çukur engerekiyle gen alışverişinde bulunmuş olabileceğini düşünüyoruz."diyor.
Yeni türe, Myanmar'ın en büyük ve en önemli nehirlerinden biri olan Ayeyarwady Nehri'ne atfen Ayeyarwady çukur engereğine "Trimeresurus ayeyarwadyensis" adı verildi. Nehir, batıda Pathein Nehri ve doğuda Yangon Nehri ile sınırlanan geniş bir delta oluşturur. Bu nehirler ve bunlarla ilişkili havzalar aynı zamanda Ayeyarwady çukur engereğinin en batı ve en doğu dağıtım sınırlarını da belirlemektedir.
Myanmar'ın Ayeyarwady Bölgesi, Pyapon Bölgesi, Meinmahla Kyun Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndan bir Trimeresurus ayeyarwadyensis örneği . Fotoğraf: Hla tun
More information: Kin Onn Chan et al, A new species of pit-viper from the Ayeyarwady and Yangon regions in Myanmar (Viperidae, Trimeresurus), ZooKeys (2023). DOI: 10.3897/zookeys.1186.110422
Journal information: ZooKeys
Zooloji Haberleri
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor