Nükleik Asitler Hakkında Bilgi
jack0m / DigitalVision Vectors / Getty Images
Nükleik asitler, organizmaların genetik bilgiyi bir nesilden diğerine aktarmasına izin veren moleküllerdir. İki tür nükleik asit vardır: deoksiribonükleik asit (daha iyi DNA olarak bilinir ) ve ribonükleik asit (daha iyi RNA olarak bilinir ).
Nükleik Asitler: Nükleotidler
Nükleik asitler birbirine bağlı nükleotid monomerlerinden oluşur. Nükleotidler üç bölümden oluşur:
· Azotlu Bir Taban
· Beş Karbonlu Bir Şeker
· Bir Fosfat Grubu
Nükleotidler, polinükleotid zincirleri oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Nükleotidler, birinin fosfatı ile diğerinin şekeri arasındaki kovalent bağlarla birbirine bağlanır. Bu bağlara fosfodiester bağlantıları denir. Fosfodiester bağlantıları hem DNA hem de RNA'nın şeker fosfat omurgasını oluşturur.
Protein ve karbonhidrat monomerlerinde olanlara benzer şekilde, nükleotidler dehidratasyon sentezi ile birbirine bağlanır. Nükleik asit dehidrasyon sentezinde azotlu bazlar bir araya getirilir ve işlem sırasında bir su molekülü kaybolur. İlginçtir, bazı nükleotidler "bireysel" moleküller gibi önemli hücresel işlevleri yerine getirir, en yaygın örnek ATP'dir .
Nükleik Asitler: DNA
DNA , tüm hücre fonksiyonlarının performansı için talimatlar içeren hücresel moleküldür. Bir hücre bölündüğünde , DNA'sı bir hücre kuşağından yeni kuşağa kopyalanır ve geçirilir. DNA, kromozomlar halinde düzenlenir ve hücrelerimizin çekirdeğinde bulunur. Hücresel faaliyetler için "programlı talimatlar" içerir. Organizmalar yavrular ürettiklerinde, bu talimatlar DNA yoluyla iletilir. DNA sıklıkla çift sarmal şeklinde bükülmüş çift sarmallı bir molekül olarak bulunur.
DNA, bir fosfat deoksiriboz şeker omurgası ve dört azotlu bazdan oluşur: adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T) . Çift sicimli DNA'da adenin, timin (AT) ile çiftleşir ve guanin, sitozinle ( GC) çiftleşir.
Nükleik Asitler: RNA
RNA proteinlerin sentezi için gereklidir. Genetik kod içerisindeki bilgiler genellikle DNA'dan RNA'ya ve elde edilen proteinlere aktarılır. Birkaç farklı RNA tipi vardır. Messenger RNA (mRNA) , DNA transkripsiyonunda üretilen DNA mesajının RNA kopyası veya RNA kopyasıdır. Haberci RNA, proteinleri oluşturmak için tercüme edilir. Transfer RNA (tRNA) üç boyutlu bir şekle sahiptir ve protein sentezinde mRNA'nın translasyonu için gereklidir. Ribozomal RNA (rRNA ), ribozomların bir bileşenidir ve ayrıca protein sentezinde yer alır.Mikro RNA'lar (miRNA'lar ), genifadesini düzenlemeye yardımcı olan küçük RNA'lardır .
RNA en çok tek sarmallı bir molekül olarak bulunur. RNA bir fosfat-riboz şeker omurga ve azotlu bazlardan adenin, guanin, sitozin ve urasilden (U) oluşur. DNA, sırasında bir RNA transkripti transkribe edildiğinde , DNA transkripsiyonu , sitozin, guanin çiftleri (GC) urasil ve adenin çiftleri (AU) .
DNA ve RNA Kompozisyonu Arasındaki Farklar
Nükleik asitler DNA ve RNA kompozisyonu farklıdır. Farklılıklar aşağıdaki gibidir:
DNA
· Azotlu Bazlar: Adenin, Guanin, Sitozin ve Timin
· Beş Karbonlu Şeker: Deoksiriboz
RNA
· Azotlu Bazlar: Adenin, Guanin, Sitozin ve Urasil
· Beş Karbonlu Şeker: Riboz
Daha Makromoleküller
Biyolojik Polimerler - küçük organik moleküllerin bir araya getirilmesinden oluşan makromoleküller.
Karbonhidratlar - sakaritler veya şekerler ve bunların türevleri.
Proteinler – aminoasit monomerlerinden oluşan makromoleküller.
Lipitler - yağ, fosfolipid, steroid ve mum içeren organik bileşikler.
Çeviren ve Derleyen: Yüsra Nahya
Kaynak: https://www.thoughtco.com/nucleic-acids-373552
Genel Biyoloji
-
Protista Alemi ve Genel Özellikleri
-
Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar
-
Ses Nedir ? Ses Nasıl Oluşur?
-
Kültürü Yapılan Fitoplankton Türleri Nelerdir?
-
Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir?
-
Ribozom ve Protein Sentezi
-
Mikrotübüller ve İplikçikler
-
Hücre Zarları
-
Lipid Çift-Katmanın Keşfi
-
Biyoreaktör
-
Telomerler ve İnsan Telomerinin Kristalik Yapısı
-
Hücre Biyolojisinin Tarihsel Gelişimi
-
Hücre biyolojisi nedir ?
-
Biyolojik Çeşitlilik Nedir ?
-
Sinir Sistemi Yapısında Bulunan Hücre Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?