Sinop Üniversitesinden Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Keşif
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN ve ekip arkadaşları, bugüne kadar keşfedilmemiş bir denizel yassı kurt türünü keşfetti.
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN ve ekip arkadaşları, bugüne kadar keşfedilmemiş bir denizel yassı kurt türünü keşfetti. Çalışma sonucunda saptanan yassı kurt türlerinden bir tanesi bilim dünyası için ilk kez adlandırılıp tanımlandı. Türün adı Sinop şehrine atfen “Cryptocelis sinopae” olarak belirlendi.
İlk Kez Sinop Kıyılarında Keşfedildi
Yürütülen çalışmadan söz eden Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN, “Bu çalışma Sinop Yarımadası ve civarındaki istasyonları kapsayan bir çalışmaydı. Örnekler yürütücüsü olduğum bir TÜBİTAK projesi kapsamında toplandı. Midye yatakları üzerinde yaşayan omurgasız canlıları tespit etmek için beş istasyonda çalıştık. Biz söz konusu makalede Polycladida (Platyhelminthes – yassı kurtlar) türlerini yayınladık.
Bilim Dünyası İçin Yeni Bir Tür
Yassı kurtların tür çeşitliliğini incelerken bunlardan bir tanesinin şimdiye kadar tanımlanmış türlerden hiçbirine uymadığını fark ettik. Daha sonra meslektaşlarım Tunus’tan Dr. Mehrez Gammoudi ve Arjantin’den Dr. Verónica Natalia Bulnes ile inceleyerek bunun bilim dünyası için yeni bir tür olduğunu tespit ettik. Bu türü Sinop kıyılarından bulduğumuz için, ayrıca yıllardır Sinop’ta çalıştığım ve Sinop’u çok sevdiğim için, Sinop’a atfetmek istedik ve Cryptocelis sinopae olarak adlandırıp tanımlayarak bilim dünyasına kazandırdık” dedi.
Bulunan yeni türün özelliklerini anlatan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN, “İnsanların görebileceği boyutlarda değiller. Turbellaria türleri çok ufak birkaç milimetreden santimetrelere varacak boyutlardalar. Geneli çok ufak boyutlu olan deniz tabanında yaşayan türler. Bizim saptadığımız türün ilk tespit edildiği yer Sinop fakat öngörümüz bütün Karadeniz kıyılarında, en azından Karadeniz’in ekosistem rejimini düşündüğümüzde, ülkemizin Karadeniz kıyılarında dağılımı olabileceği yönünde” diye konuştu.
Daha Önce Kaydedilmemiş 5 Farklı Türe de Rastlandı
Polycladida türleri ile ilgili çalışmaların Karadeniz için sınırlı sayıda ve yeni olduğunu belirten Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN, “Karadeniz’de Ukrayna ve Gürcistan’dan çalışmalar var. Bu bağlamda Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki ilk kapsamlı çalışma oldu. Yeni türün dışında 5 yassı kurt türünün daha saptandığı çalışmada Echinoplana celerrima ve Leptoplana mediterranea tüm Türkiye ve Karadeniz için, Leptoplana tremellaris, Prosthiostomum siphunculus ve Pleioplana okusi ise Türkiye’nin Karadeniz kıyıları için ilk kez kaydedilmiş oldu” şeklinde konuştu.
Üç farklı kıtadan ve ülkeden araştırmacıların ortak çalışması sonucu hazırlanan bu makale deniz bilimleri alanındaki saygın dergilerden “Mediterranean Marine Science”da yayınlandı.
Keşif Ulusal Basında Geniş Yer Aldı
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN ve ekip arkadaşları tarafından keşfedilen yeni tür ulusal basında da geniş yer aldı.
Kaynak: https://fef.sinop.edu.tr/universitemizden-bilim-dunyasini-heyecanlandiran-kesif/
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları
-
Deniz aslanlarının gizemli dünyaları
-
Örümcek yengeçlerini daha ayrıntılı bir şekilde tanıyalım
-
Bafa Gölünün Balerinleri
-
Derin Denizlerin İlginç Canlıları
-
Derin Denizlerin Renkli Canlıları: Deniz Tavşanlarının Görkemli Dünyası
-
Camın Ardındaki Yaşam: Derin Deniz Balıklarının Şeffaf ve Büyülü Dünyası
-
Ahtapotların Uykusu Şaşırtıcı Şekilde İnsanlarınkine Benziyor
-
Dev Deniz Sürüngenleri, Kitlesel Yok Oluştan Sağ Çıkmış