Yeni Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Bayram Göçmen Hocamızın Adı Verildi.
Bazı insanlar vardır ki bu dünyada güzel izler bırakarak ebediyete intikal ederler. Bu güzel insanlardan biri de değerli hocalarımdan Prof. Dr. Bayram Göçmen'dir.
Kendisi sadece ülkemizde değil, dünya çapında tanınan, özellikle sürüngen hayvanlar üzerine çok değerli katkılar yapan bir bilim insanıydı. Sadece hayvanlara değil bitkilere de çok ilgisi vardı. Hayatta iken ona bir sözüm vardı! kendi bulacağı bir yeni türe onun ismini verecektim. Maalesef ömrü yetmedi yeni türünü keşfetmeye. Ona bu dünyada iken istediği yeni bir tür armağan edemesem de, geç kalınmış bir bitki ismini Bayram hocama ithafen isimlendirerek bitkiler dünyasında da ismini sonsuzluğa yazdırmış olmamızın hüzünlü bir mutluluğunu yaşıyorum. Eminim uzaklardan bir yerden bizleri görüyordur. Değerli hocamızı özlemle anıyorum. Ruhu şad olsun....
İzmir , Kemalpaşa Nif dağının zirvesinde yayılış gösteren, dünyadaki tek yarı çalımsı Knautia türü olan "Knautia goecmenii Yıldırım" bu gün ismini alarak bilim dünyasına merhaba dedi. Türkçe ismini "Efeçenberi" olarak belirlediğimiz türümüzü Hacettepe Üniversitesinden can dostum Doç. Dr. Barış Özüdoğru , Menemen Araştırma Enstitüsünden değerli arkadaşım Dr. Erdinç Oğur , benim ve Barış hocanın Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerimiz Tuğkan Özdöl , Seval Erdem ve Ilgın Can Deniz ile beraber makalesini hazırladık. Türün ayrıca enterasan bir hikayesi var. Bu tür yıllar boyunca Nif Dağının zirvesinde 2000 den fazla bireyine rağmen farkedilmeden gözden kaçmıştır. Bu dağda bizler de dahil bir çok hocamız tarafından sayısız çalışma yapılmış olsa da genel görüntüsü Sideritis sipylea ile çok benzerlik göstermesinden dolayı hep gözden kaçmış. Çiçeklenme sürecinin geç olması bu türün yıllar boyunca farkedilememesine neden olmuştur. Geç bir dönemde çiçekli durumu ile karşılaşınca bizler durumu farkederek bu güzel türü bilim dünyasına tanıttık. . "Efeçenberi" ile 2022'ye, bu güzel türle başlamak ve değerli hocamız Prof. Dr. Bayram Göçmen'e atfetmek ayrıca bizleri mutlu etmiştir.
Prof .Dr. Hasan Yıldırım hocamızın Facebook paylaşımından alıntıdır.
Knautia goecmenii
Makalesini isterseniz özelden mailinize gönderebilirim. https://www.biotaxa.org/.../article/view/phytotaxa.531.2.2
Akdeniz floristik bölgesine ait, Batı Anadolu, İzmir'deki Bozdağ Dağları serisinin bir parçası olan Nif Dağı'na yerel bir endemik bir türdür. İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde, tercihen batı ve kuzeybatı yönlü, 1420-1505 m yükseltilerinde, dağ yamaçlarını kalkerli yüzeylerde kolonize eder. Tek bir nüfusa sahiptir. Yeni tür, yaklaşık 1700 bireyin gözlendiği 0.07 km2'lik bir yaşam alanı (YY) ile çok sınırlı bir dağılıma sahiptir. Bu bölge, koyun ve keçilerin aşırı otlatma baskısı ve yol yapımı nedeniyle antropojenik etkiler altındadır. Tüm bu tehditler ve türlerin sınırlı dağılımı göz önüne alındığında, K.goecmenii burada IUCN (2016) kriterlerine göre “Kritik Tehlikede”, CR [B1+B2ab (ii,iii,v)] olarak değerlendirilmektedir.
Yıldırım, Hasan ; Özdöl, Tuğkan ; Can, Ilgın Deniz ; Erdem, Seval ; Oğur, Erdinç ; Özüdoğru, Barış
Botanik Haberleri
-
Sekonder metabolit nedir ? Nerelerde kullanılır?
-
Tarımın Teknolojik Geleceği
-
Dünyanın en zehirli ağaçlarından biri "Manşinel" ağacı
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Uzun Zamandır Kayıp Olan Mür Türleri 1.000 Yıllık Tohumdan Diriltildi
-
Bilim İnsanları Bitkilerde DNA Metilasyonunun İç İşleyişini Araştırıyor
-
Goji beri Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?
-
Aronia türleri ve özellikleri nelerdir?
-
Buğdayın Önemi ve Buğday Çeşitleri Nelerdir?
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı