300 milyon yıllık köpekbalığı kafatası yeraltı mağarasında bulundu.
Büyük bir köpekbalığı kafatasının kalıntıları, Kentucky'deki bir mağaranın duvarına gömülü olarak bulundu. Bugün okyanustan çok uzaklarda olan bu mağarada buluna fosil kalıntıları mağaranın bir zamanlar köpekbalıklarıyla dolu olduğunu gösteriyor.
Maryland-Ulusal Başkent Parkı ve Planlama Komisyonu saha ekibi, yakın zamanda bilinen dünyanın en uzun mağara sistemi olan Mammoth Mağarası Milli Parkı'nda fosilleşmiş bir kafatası keşfetti.
Aslında bu mağara sistemindeki köpekbalığı kanıtları ilk olmaktan çok uzaktır. Burada daha önceleri 100'den fazla köpekbalığı bireyi örneği keşfedilmişti. Bu kanıtların çoğu, sert bir madde olan kalsiyum fosfattan oluştuğu için bin yıl boyunca çok iyi korunmuş olma eğilimi gösteren dişler biçimindedir.
Öte yandan bu kafatası ve köpekbalığı iskeletleri kemik değil kıkırdak bir yapıdan oluştuğu için çok daha nadir bir keşiftir. Fosilleşmiş kalıntılar bir alt çene, bir miktar kranial kıkırdak ve birkaç diş içeriyor. Saivodus striatus olarak bilinen soyu tükenmiş bir tür olduğu düşünülen köpekbalığı yaklaşık 3.4 ila 4 metre uzunluğunda ve modern bir Büyük beyaz köpek balığı büyüklüğündedir.
“Mağara yağan yağmur, kar ve rüzgar gibi dış unsurlara maruz kalmadığından, mağaradaki kireçtaşının erozyon oranı yavaştır, bu nedenle fosiller çok ayrıntılı ve çoğunlukla bozulmamış olma eğilimindedir.”
Köpek balıkları yaklaşık 330 milyon yıl önce bu bölgede yaşıyordu. Bazen Geç Mississippian dönemi (Alt Karbonifer- erken Karbonifer dönemi ) olarak bilinen, Mississippi Nehri vadisinin çoğunun su altında kaldığı ve kabaca 358.9 milyon yıl ile 323.2 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir zamandır. Sonuç olarak, günümüz sahil şeridinden yaklaşık 850 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen bölgede şaşırtıcı miktarda deniz fosili bulabilirsiniz.
Mississippi Nehri vadisindeki bu eski köpekbalığı fosillerinin keşfi tamamen şaşırtıcı olmasa da, bu yeni keşif Kuzey Amerika'daki bu gizemli dönem hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.
Maryland'deki Dinosaur Park'ta paleontolog ve program koordinatörü olarak görev yapan John-Paul Hodnett "Bu kayalarda keşfedilen köpekbalıklarının dişleri hakkında neredeyse hiç kayıt yok. Bu heyecan vericiydi," dedi.
Kaynak:
https://www.iflscience.com/plants-and-animals/huge-300millionyearold-shark-skull-found-deep-inside-an-underground-kentucky-cave/
© Biyologlar.com
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Paleontologlar Çin'de Yeni Bir Sauropodomorph Dinozor Türü Keşfetti
-
Colorado'da Nadir Jura Dinozorunun Yeni Bir Örneği Bulundu
-
Yeni Bir Büyük Kafalı İnsan Türü Keşfedildi: Homo juluensis Kim?
-
Sibirya’da Sağlam Bir Yavru Mamut Mumyası Bulundu
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?