Bal arılarının yaşam süreleri 50 yıl öncesine göre %50 daha kısa
Bal arılarının yaşam süreleri 1970 li yıllara göre %50 daha kısaldı. Bal arılarını laboratuvarda tutmak için geliştirilmiş standartlara rağmen, UMD araştırması kafesli arıların 50 yıl öncesine göre daha kısa ömürlü olduğunu gösteriyor, bu da çevresel koşullardan başka bir şeyin ticari arıcılar için daha yüksek oranlarda bal arısı kolonisi kaybına neden olabileceğini gösteriyor.
Maryland Üniversitesi entomologları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre kontrollü laboratuvar ortamında tutulan bal arılarının ömrünün 1970'lerde olduğundan %50 daha kısa olduğunu orataya koydu. Bu çalışma son yıllarda ABD arıcıları tarafından gözle görülür bir şekilde artan koloni kaybı ve azalan bal üretimi eğilimlerini desteklemektedir.
Arı kolonileri doğal olarak yaşlanıp öldükleri için bu ölümler arıcılık işinde kabul edilen bir faktör olarak görülmektedir. Ancak son on yılda, ABD arıcıları yüksek kayıp oranları bildirmeye başladılar. Bu da arıcılık faaaliyetlerini canlı tutmak için daha fazla koloniyi yetiştirmek anlamına geliyordu. Bunun nedenini anlamak için araştırmacılar çevresel stres faktörleri, hastalıklar, parazitler, pestisit maruziyeti ve arıların beslenme faaliyetlerine odaklandılar.
Bu çalışma bal arılarının ömründe potansiyel olarak çevresel stres faktörlerinden bağımsız olarak genel bir düşüş gösteren ilk çalışmadır ve genetiğin arıcılık endüstrisinde görülen daha geniş eğilimleri etkileyebileceğini ima etmektedir. Çalışma,14 Kasım 2022'de journal Scientific Reports da yayınlanmıştır.
Daha fazla bilgi için: Water Provisioning Increases Caged Worker bee Lifespan and Caged Worker bees Living Half as Long as Observed 50 Years Ago, Scientific Reports (2022). DOI: 10.1038/s41598-022-21401-2
Journal information: Scientific Reports
Zooloji Haberleri
-
Bal arılarının yaşam süreleri 50 yıl öncesine göre %50 daha kısa
-
Ekvador'da üç yeni yer altı yılanı türü keşfedildi
-
Yeni bir baykuş türü keşfedildi.
-
Ekvador'da altı yeni yağmur kurbağası türü keşfetti
-
Dünyada Kaç Karınca Yaşıyor?
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır