Bilinen En Eski Dev Penguen Fosili Bulundu
Uluslararası bir araştırma ekibi, 61 milyon yıl önce yaşamış ve yaklaşık 150 santimetre uzunluğunda dev bir penguen fosili bulduklarını açıkladı.
Paleosen döneme tarihlenen yeni buluntular, 61 milyon yıllık ve dünyanın en eski penguen fosilleri arasında sayılıyor. Bulunan kemiklerin aynı döneme ait diğer keşiflerden önemli derecede olması, Paleosen penguenlerinin çeşitliliğinin önceden varsayıldığından daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Springer journal The Science of Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, penguenlerin evrimi düşünülenden çok daha önce, muhtemelen dinozorlar döneminde başladı.
Yeni Zelanda’nın Canterbury bölgesindeki Waipara Nehri boyunca bulunan fosil alanları, dinozorların tükenmesinden sadece 4 milyon yıl sonra deniz kumuna gömülmüş kanatlı fosilleriyle tanınıyor.
Senckenberg Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Gerald Mayr, “Bu alanlardaki bulgular arasında, Waimanu iskeleti, şimdiye kadar bilinen en eski penguen fosili olduğu için ayrıca bir önem taşıyor.” diyor.
Araştırma merkezinden bir ornitolog, “Bu fosili özel kılan şey, bu jeolojik döneme ait bilinen penguen kalıntılarına kıyasla belirgin farklılıklara sahip olması. İncelediğimiz bacak kemikleri, yeni tanımlanan penguenin zaten bilinen akrabalarından önemli ölçüde büyük olduğunu gösteriyor. Dahası bu penguen, daha sonraki zaman dilimlerinde yaşamış penguenlerle daha yakından ilişkili bir türe ait.” diyor.
Araştırmacılara göre, yeni tanımlanan penguen, yaklaşık 61 milyon yıl önce yaşadı ve yaklaşık 150 santimetre boya sahipti. Şimdiye kadar bilinen en büyük penguen fosili, 45 milyon ila 33 milyon yıl önce Antarktika’da yaşamış bir türe aitti. Yeni keşfedilen tür ise neredeyse o kadar boya sahip fakat Antarktika’dakinden çok daha önce yaşamış.
Mayr, “Bu, penguenlerin yaklaşık 60 milyon yıl önce, evrim tarihinin çok erken bir aşamasında büyük boyutlara ulaştığını gösteriyor.” diyor.
Buna ek olarak, Yeni Zelanda ve Almanya’daki bilim insanları, yeni keşfedilen penguen türünün, Waimanu familyasındaki daha ilkel akrabalarından da farklı olduğunu varsayıyor: Büyük penguenler, muhtemelen günümüz penguenleri gibi dik ve paytak yürüyüş özellikleriyle hareket ediyorlardı.
Mayr, “Bulgular, erken Paleosen’de penguen çeşitliliğinin, önceden varsayıldığımızda olduğundan daha fazla olduğunu gösteriyor.” diyor ve ekliyor; “Bu çeşitlilik, penguenlerin ilk temsilcilerinin zaten 65 milyon yıl öncesinde dinozor çağında ortaya çıktığına işaret ediyor.”
Dinozorlar Hakkında Yanlış Bilinen 6 Bilgi
İlk Defa Dinozor Kuyruğu Bulundu
Buzul Bölgesinde 90 Milyon Yıllık Yeni Bir Kuş Türü Bulundu
Science Daily. 23 Şubat 2017.
Makale: Mayr, G., De Pietri, V. L., & Scofield, R. P. (2017). A new fossil from the mid-Paleocene of New Zealand reveals an unexpected diversity of world’s oldest penguins. The Science of Nature, 104(3-4), 9.
http://arkeofili.com/bilinen-en-eski-dev-penguen-fosili-bulundu/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı
-
İngiltere’de 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi
-
Yeni Dinozor Türü, T. rex’in Bilinen En Yakın Akrabası Olabilir