Büyük gövdeli dinozorlar yumurtalarını kırmadan nasıl kuluçkaya yatıyordu?
Baştankaralardan devekuşlarına, kuluçkaya yatan kuşlar doğrudan yumurtalarının üzerlerine otururlar.
Biliminsanları, kuşların ataları olan bazı büyük gövdeli dinazorları bu konu üzerinden ele aldığında, kuluçka yumurtlarını kırmadan kuluçkaya doğrudan yatamayacaklarını düşünüyordu. Fakat, yakın zamanda yapılan bir çalışma bazı dinozorların büyük kalçalı olmasının akıllıca bir kuluçkaya yatma taktiği olduğunu ortaya koydu. Yani, üstlerine doğruca oturmak yerine yumurta halkasının merkezinde biraz yer açıp kuluçkaya yatmışlardı!
Araştırmacılar, kuş tüylerine sahip; et yiyen bir dinozor türü olan Oviraptorosaur‘un farklı türlerine ait fosilleşmiş haldeki üç düzine kuluçka yuvası üzerinde çalıştılar. Japonya’da bulunan Nagoya Üniversitesi Müzesi’nden paleontolog Kohei Tanaka ve ekibi tarafından 16 Mayıs’ta Biology Letters dergisinde yer alan çalışmaya göre, kuluçkalara, Oviraptorosaur türü dinozorlar tarafından yatılmıştı ve bu kuluçkalar şimdiye dek keşfedilmiş iç kısmı en geniş olanlardı.
Sadece yumurtalardan yola çıkarak bu dinozorların hangi tür Oviraptorosaur’a ait olduğunu söylemek güç olsa da, biliminsanları, büyüklüklerinden yola çıkarak yumurtalara üç farklı sınıfa ayırmayı başardı.
Boyu 170 mm’den daha küçük olan, en küçük yumurtalar olarak sınıflandırılmış olanlar bugünun büyük kuşlarından olan emu ve devekuşuna benzeyen, vücut kütleleri onlarca kilogramdan 100; hatta 200 kilograma kadar değişen türleri içeren Elongatoolithus‘lara ait olarak sınıflandırıldı. 240 mm’den büyük olan yumurtalar, yani en büyük yumurtalar, Macroelongatoolithus türüne ait olarak sınıflandırılırken; orta büyüklüğe sahip yumurtalar Macroolithus‘lara ait olarak sınıflandırıldı. Büyük yumurtalar üzerine kuluçkaya yatan dinozorların vücut kütlelerinin yaklaşık olarak 2,000 kilogram civarında olduğu düşünülmekte.
Ekip, kulukçanın yarıçapını ve ortasında boşluk barındıran kuluçkaların boşluk kısmının yarıçapını ölçtü. Bunun üzerine, en en büyük türlerin kuluçkalarında daha fazla boş alana ihtiyaç duyduklarını keşfetti. Araştırmacılar, en büyük Oviraptorosaur ebeveynlerinin kulukça merkezine yumurtaları bir yandan sıcak tutmak diğer bir yandan da yumurtalar üzerindeki yükü azaltmak için bir anda oturduklarını söylüyor. Kuluçka şekli ele alındığında, hiçbir modern kuş türünün kuluçkaya yatma şekline benzemediğini söyleyebiliriz.
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?
-
Alerji, Yünlü Mamutların Yok Oluşunda Rol Oynadı
-
Sibirya’da 32.000 Yıl Önce Donmuş Yünlü Gergedan Bulundu
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu