Genomik “Karanlık Madde” Aktivitesi Parkinson ve Psikiyatrik Hastalıkları Birbirine Bağlıyor
Yeni genetik bulgular, bu özelleşmiş hücrelerin Parkinson hastalığından şizofreniye kadar kendini gösteren durumlarda nasıl bu denli uzağa ulaşabilen etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor... Görsel Telif: Clemens Scherzer, Brigham and Women's Hospital
Dopamin nöronlar orta beyinde yer alıyor; ancak filiz benzeri aksonları nasıl hareket ettiğimiz ve nasıl hissettiğimizi etkileyen üst kortikal (kabuksal) bölgelere ulaşabiliyor. Yeni genetik bulgular, bu özelleşmiş hücrelerin Parkinson hastalığından şizofreniye kadar kendini gösteren durumlarda nasıl bu denli uzağa ulaşabilen etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
17 Eylül’de (2018) Nature Neuroscience‘da yayımlanan çalışmada, araştırmacılar, dopamin nöronları lazer yardımıyla insan beyninin bir bölgesinden kesmeyi de içeren “lazer yakalama RNA dizileme” olarak bilinen yeni bir teknik kullanarak beyin hücrelerinde aktif olan 70,000’den fazla yeni element keşfetti.
Araştırmacılar, insan genomunun %64’ünün -protein kodlamayan “karanlık madde” DNA’nın büyük çoğunluğunun- insan beynindeki dopamin nöronlarda sentezlendiğini, ayrıca, bunların Parkinson hastalığında yavaşça, şizofrenide ise fazlasıyla aktif şekilde çalışan, insan beynindeki kritik ve özelleşmiş hücreler olduklarını ileri sürüyor.
Ekip, dopamin nöronları keserek beyinden ayıran ve insan beyin hücrelerinde çok derin RNA dizilemesi yapan lazer yakalama RNA dizileme tekniğini geliştirdi. Bu yöntemle, 86 post mortem (ölümden sonra) beyinden, 40,000’den fazla dopamin nöron elde edildi. Diğer araştırmalarda protein kodlayan mesajcı RNA (messenger RNA) üzerinde yoğunlaşılırken, bu yeni çalışmada çok daha detaylı analiz gerektiren bir iş olan; hücrelerin RNA’larının tüm içeriğinin listelenmesi gerçekleştirildi.
Toplamda, 71,022 adet kopyası çıkarılmış kodlama yapmayan element (TNE) keşfedildi. Bu TNE’lerin birçoğu, aktif artırıcı olarak bilinen beyindeki milyarlarca nöronun özelleşmiş işlevlerini etkinleştiren düzenleyici anahtar olarak görev alan bölgelerden oluşuyor. Ekibin gün yüzüne çıkardığı TNE’lerin birçoğu yeni ve hiçbirinin beyindeki varlığı daha önceden belirlenmemişti. Araştırmada, bu TNE’lerin birçoğu zebra balığını da içeren klinik öncesi modellerde test edildi ve sonucunda birçoğunun beyin gelişiminde aktif rol oynadığı ortaya koyuldu.
Başlangıçta Parkinson hastalığı hakkında bilgi elde etmek amacıyla dopamin nöronlar üzerinde çalışmaya odaklanan araştırma ekibi, bu elementlerin; şizofreni, bağımlılık ve diğer nöropsikiyatrik hastalıklar ile ilişkili birçok genetik varyantta da zengin olduğunu gözlemledi.
Çalışma, dopamin nöronlardaki protein kodlamayan RNA’ların; genetik riskler, Parkinson ve psikiyatrik hastalıklar arasındaki şaşırtıcı bir bağlantıyı ortaya koyuyor. Bu bağlantıya bakılarak, risk değişkenlerinin dopamin üreten beyin hücrelerinin gen ekspresyonundaki değişmelerin ayarlarıyla oynayabileceği öne sürülüyor.
Araştırma ekibinin keşfettiği dopamin nöronların RNA içeriklerine ait ansiklopedi ise online olarak yayımlandı. Böylelikle Parkinson ve psikiyatrik hastalıklar üzerinde çalışan diğer araştırmacılar; biyobelirteçler ve tedaviler için protein kodlayan ya da kodlamayan hedefleri bu ansiklopedi üzerinden araştırabilecek.
Baran Bozdağ
- Enhancers active in dopamine neurons are a primary link between genetic variation and neuropsychiatric disease. Nature Neuroscience, (September, 2018). https://www.nature.com/articles/s41593-018-0223-0
- Genomic dark matter activity connects Parkinson's and psychiatric diseases. ScienceDaily, (accessed September 22, 2018). https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180920160837.htm
BilimFili.com: "Genomik “Karanlık Madde” Aktivitesi Parkinson ve Psikiyatrik Hastalıkları Birbirine Bağlıyor"
Biyolojik Gelişmeler
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı