Homo Sapiens’in tarihi yeniden yazılıyor: Afrika Dışında bilinen en eski modern insan fosili bulundu
Fosil analizleri, Homo sapiens'in Afrika'yı, daha önce düşünülenden en az 50.000 yıl önce terk ettiğini gösteriyor. Credit: Rolf Quam
Tel Aviv Üniversitesi'nden İsrail Hershkovitz'in liderliğinde ve New York Eyalet Üniversitesi'nden Binghamton Üniversitesi'nden Rolf Quam'ın da bulunduğu büyük bir uluslararası araştırma ekibi, şimdiye kadar Afrika'nın dışında bulunan en modern insan fosilini keşfetti. Bulgu, modern insanın kıtayı en az 50.000 yıl önce terk ettiğini gösteriyor.
Binghamton Üniversitesi antropoloji profesörü ve çalışmanın yardımcı yazarı olan Rolf Quam "Misliya heyecan verici bir keşif" diyor. "Atalarımızın Afrika'dan dışarıya inandığımız kadar erken göç ettiklerini gösteren açık kanıtlar sağlıyor; aynı zamanda, modern insanların diğer arkaik insan gruplarıyla daha uzun bir süre önce karşılaşıp etkileşime girerek kültürel olanaklara daha fazla fırsat sağladığı anlamına geliyor"
Birkaç dişli üst çene kemiği olan fosil, Carmel Dağı'ndaki tarih öncesi mağara bölgelerinden İsrail'deki Misliya Cave adlı bir yerde bulundu. Arkeolojik malzemelerle uygulanan çeşitli tarihleme teknikleri ve fosilin kendisi, çene kemiğinin 175.000-200.000 yıl arasında olduğunu ve modern insan göçünü Afrika'dan en az 50.000 yıl geriye ittiğini ileri sürmektedir.
Araştırmacılar, mikroCT taramalarına ve 3B sanal modellere dayanan fosil kalıntılarını analiz etti ve Afrika, Avrupa ve Asya'daki diğer hominin fosilleriyle karşılaştırdı.
Binghamton antropoloji profesörü Quam, "Misliya fosilindeki anatomik ayrıntıların tamamı modern insanlarla tamamen uyumluysa da bazı özellikler de Neandertal'lerde ve diğer insan gruplarında da bulunur" dedi. Bu çalışmada karşılaşılan zorluklardan biri Misliya'da sadece modern insanlarda bulunan özelliklerin belirlenmesiydi ve bunlar Misliya fosilinin hangi türün türlerini temsil ettiğinin en açık sinyalini veren özellikler "dedi.
Arkeolojik kanıt, Misliya Mağarası sakinlerinin büyük oyun türlerinin avcıları olduğu, ateş üretimini kontrol ettiği ve Afrika'daki en eski modern insanlarda bulunanlara benzer Erken Orta Paleolitik bir taş takım kiti ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Araştırmacılar, modern insanların eski fosillerinin Afrika'da bulunmasına karşın, modern insan göçünün Afrika dışına çıkma zamanlamaları ve yolları, kendi türümüzün evrimini anlamak için kilit konular oluşturuyor. Ortadoğu bölgesi, Pleistosen sırasında ev halkı göçlerinin önemli bir koridorunu temsil etmekte ve hem modern insanlar hem de Neandertaller tarafından farklı zamanlarda işgal edilmiştir.
Quam, bu yeni keşif, daha önce düşünüldüğünden daha önce yerel popülasyonlarla demografik değiştirme veya genetik katkıların kapılarını açtığını söyledi. Nitekim, Misliya'nın kanıtları, 220.000 yıl öncesinden, modern insanların Afrika dışındaki bir önceki göç için eski DNA'ya dayanan son önerilere uyumludur. Asya'daki birkaç yakın tarihli arkeolojik ve fosil keşfi, aynı zamanda bölgedeki modern insanların ilk ortaya çıkışını ve Afrika'nın göçünü de etkiliyor.
Journal Reference:
1. Israel Hershkovitz, Gerhard W. Weber, Rolf Quam, Mathieu Duval, Rainer Grün, Leslie Kinsley, Avner Ayalon, Miryam Bar-Matthews, Helene Valladas, Norbert Mercier, Juan Luis Arsuaga, María Martinón-Torres, José María Bermúdez de Castro, Cinzia Fornai, Laura Martín-Francés, Rachel Sarig, Hila May, Viktoria A. Krenn, Viviane Slon, Laura Rodríguez, Rebeca García, Carlos Lorenzo, Jose Miguel Carretero, Amos Frumkin, Ruth Shahack-Gross, Daniella E. Bar-Yosef Mayer, Yaming Cui, Xinzhi Wu, Natan Peled, Iris Groman-Yaroslavski, Lior Weissbrod, Reuven Yeshurun, Alexander Tsatskin, Yossi Zaidner, Mina Weinstein-Evron. The earliest modern humans outside Africa. Science, 26 Jan 2018 456-459 DOI: 10.1126/science.aap8369
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180125140923.htm
Çeviren ve Derleyen: Nurefşan CIRIK
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?
-
Alerji, Yünlü Mamutların Yok Oluşunda Rol Oynadı
-
Sibirya’da 32.000 Yıl Önce Donmuş Yünlü Gergedan Bulundu
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu