İÇSULAR
Fiziksel ve kimyasal etmenleri bakımından büyük farklılıklar gösteren, karasal biyocoğrafik bölgeler arasına dağılmış kıtasal su toplulukları olduklarından, denizlere göre heterojen ekosistemlerdir. Bu yüzden içsular çok çeşitli hayvan türlerini barındırır.
Tuzlusular: Kıyılardan uzaklarda olmasına karşın, içsuların bir kısmı tuzludur (tuzlu bataklıklar, tuzlalar, tuzlu kaynak suları). Tuz yoğunluklarına göre sırasıyla, tuza dayanıklılık bakımından "Euryhalin", "Polyhalin" ve "Stenohalin" organizmalar yaşar.Biyosonötiğin ikinci kuralına göre bu tip ortamlar, genellikle tür sayısı bakımından fakir, birey sayısı bakımından zengin bir oluşuma sahiptir. Her ne kadar deniz faunasında böceklerin önemli bir etkinliği yoksa da, iç sulardaki tuzlu sucul ortamlarda böceklerin bir kısmı önemli bir rol oynamaktadırlar (tuzsinekleri, Ephydra).
Tatlısular: Tatlısular ve diğer bütün benzer içsular ancak az miktarda çözünmüş tuz içerdiği için, bu ortamlarda yaşayan canlıların vücut sıvılarının ozmotik basıncı bulunduğu ortama göre genellikle yüksektir (hipertoniktir). Bu nedenle tatlısularda belirli türler yaşayabilirler (birhücreliler, bazı sünger türleri, solucanlar, böcekler, yumuşakçalar, yengeçler ve tatlısu balıkları gibi).
Biyocoğrafya
-
Arazi Biyomları: Tundralar
-
Ülkemizde Görülen İklim Tipleri Nelerdir ?
-
Marmara Bölgesi İklimi Hakkında Bilgi
-
Ülkemizdeki Kıvrım Dağlar Nelerdir?
-
İklimi etkileyen faktörler nedir
-
Akdeniz İklimi Hakkında Bilgi
-
HAYVAN COĞRAFYASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER.
-
Yurdumuzda dağılış gösteren bazı omurgalı hayvan cinsleri
-
Hayvanların Anadolu'ya Giriş Kapıları (Harita)
-
Ülkemizde Hayvanların Yayılışlarını Önleyen Önemli Bariyerler
-
HAYVANLARIN YAYILIŞI VE İNSAN
-
3- Zoocoğrafyanın Yönlendirilmesinde İnsan Etkisi
-
YURDUMUZA FAUNA GİRİŞ KAPILARI İLE GEÇİŞLERİ ÖNLEYEN ÖNEMLİ BARİYERLER
-
DENİZLERİN ZOOCOĞRAFYASI
-
HAYVAN GÖÇLERİ