Karmaşık Ekosistemler Çok Daha Önce Ortaya Çıkmış
Daha önce düşünülenin aksine, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşundan sadece 1 milyon yıl sonra Dünya’da karmaşık ekosistemler oluşmuştu.
Yaklaşık 250 milyon yıl önce, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşu, gezegendeki türlerin yüzde 80’inden fazlasını öldürdü. Sonrasında, daha karmaşık ekosistemler gelişmeden önce, basit türlerin Dünya’daki yaşama 10 milyon yıl kadar hakim olduğuna inanılıyor.
Şimdi ise uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu uzun süredir devam eden teoriye meydan okuyor.
Sahada ele geçirilen Baishuilong bölümünden balık fosili. C: Xu Dai
Fosilleşmiş bir okyanus ekosistemi
Şimdiye kadar bilim insanları, yıkıcı iklim değişikliğinden kaynaklanan kavurucu sıcak okyanus koşullarının, kitlesel yok oluştan sonra karmaşık yaşamın gelişmesini engellediğini uzun süredir teorize ediyorlardı. Bu fikir, o zamanki okyanus koşullarının jeokimyasal kanıtlarına dayanıyor.
Şimdi ise Çin’in Guizhou bölgesi yakınlarında 250.8 milyon yıl öncesine ait fosillerin keşfi, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşundan sadece 1 milyon yıl sonra Dünya’da karmaşık ekosistemlerin var olduğunu gösteriyor. Bu tarih, karmaşık ekosistemlerin ortaya çıkışı için daha önce düşünülenden çok daha erken bir zamana işaret ediyor.
Bir saha fotoğrafında görüldüğü gibi Gujiao bölgesinden bir Coelacanth balık fosili. C: Xu Dai
Morgann Perrot, “Guizhou bölgesinin fosilleri, bitki yaşamı, kemikli balıklar, ışın yüzgeçli balıklar, yengeçler, ıstakozlar, karides ve yumuşakçalar dahil olmak üzere karmaşık bir besin zincirini oluşturan çeşitli türlerin bulunduğu bir okyanus ortamını ortaya koyuyor. Ekibimiz toplam 12 organizma sınıfı ve hatta fosilleşmiş dışkılar buldu ve bu eski hayvanların diyetleri hakkında ipuçları verdi.” diyor.
Permiyen-Triyas geçişi sırasında eski bir okyanusun dibinde biriken ve yeni keşfedilen fosilleri içeren Guizhou bölgesinden kayalar. C: Xu Dai
Asırlık bir teoriye meydan okumak
Daha önce, karmaşık ekosistemin bir yok oluştan sonra evrimleşmesi için 5 ila 10 milyon yıla ihtiyaç duyacağı düşünülüyordu. Ancak araştırmacılar, fosillerin keşfedildiği kayaların tarihlerini belirlemek için radyometrik tarihlemeyi kullanarak Guizhou bölgesindeki örneklerin bundan çok daha hızlı evrimleştiğini keşfettiler.
Araştırmaları yer bilimleri ve jeokronolojiye odaklanan Perrot, “Bütün bunların, hayatın aşırı krizlere ne kadar hızlı yanıt verebileceğine dair anlayışımız üzerinde etkileri var. Ayrıca, erken Triyas okyanus koşullarının yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.” diyor.
McGill University. 9 Şubat 2023.
Makale: Dai, X., Davies, J. H., Yuan, Z., Brayard, A., Ovtcharova, M., Xu, G., … & Song, H. (2023). A Mesozoic fossil lagerstätte from 250.8 million years ago shows a modern-type marine ecosystem. Science, 379(6632), 567-572.
ArkeoFili: "Karmaşık Ekosistemler Çok Daha Önce Ortaya Çıkmış"
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Fas’ta Tuhaf ‘Tornavida’ Dişli Mosasaur Fosili Bulundu
-
52 Milyon Yıllık Bilinen En Eski Yarasa İskeletleri Bulundu
-
Yeni Zelanda’da Devasa Bir Penguene Ait Fosil Bulundu
-
8.300 Yıl Önce Yaşamış Çocuğun Yüz Hatları Canlandırıldı.
-
Karmaşık Ekosistemler Çok Daha Önce Ortaya Çıkmış
-
Yüzlerce Minik Kancalı Dişi Olan Teruzor Türü Keşfedildi
-
Dinozorlar Yok Olduktan Sonra Memeliler Hızla Büyümüş
-
Kehribar İçinde Büyük Bir Çiçek Fosili Keşfedildi
-
100 Milyon Yıllık Dev Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu
-
İnsan Fosillerini Tarihlemek için Maymun Dişleri Kullanmak
-
Almanya'da bulunan en eski Pterodactylus fosili
-
Sahra altı Afrika'da tespit edilen yeni pterosaur türleri
-
99 Milyon Yıllık Kehribarda Tüylü Salyangoz Bulundu
-
380 Milyon Yıllık, Bilinen En Eski Kalp Keşfedildi
-
Araştırmaya Göre Neandertaller Muhtemelen Etoburdu