Müzelerdeki Memeli Fosillerinin Çoğu Neden Erkek?
Araştırmacılar, müzelerde ortalama olarak dişilerden çok daha fazla sayıda erkek memeli fosil örneği bulunduğunu keşfetti.
Yapılan çalışmada araştırmacılar, fosillerdeki cinsiyet çalışmalarını ve bulduklarını açıkladılar.
Mantığımız, enstitüler tarafından yıllarca toplanan fosillerin katalogları arasında dolaşırsanız, bunları cinsiyete göre yaklaşık yarıya bölünmüş olarak bulmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü çoğu memeli, cinsiyetleri eşit sayıda doğuruyor.
Ancak bu yeni çalışmada araştırmacılar, durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koydu: dişi fosillerden çok daha fazla erkek fosili vardı.
Araştırmacılar, Adelaide Üniversitesi’ndeki fosil koleksiyonunda cinsiyet eğilimini fark ettiklerinde bu çalışmaya başladıklarını söylüyor. Buradaki bizon fosillerinin %75’inin erkek olduğu anlaşıldı. Sonrasında diğer müzelerde de böyle olup olmadığını merak ettiler.
Durumun böyle olup olmadığını anlamak için, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki müzelerin fosil veritabanlarına eriştiler. Özellikle antik bizon ve ayı örnekleri üzerinde odaklandılar. Bu ikisini seçmelerinin nedeni, bizonların sürü halinde ve ayıların tek yaşamasıydı.
Bizom fosili
Araştırmacılar, erkek bizonun sürü davranışının, öldüklerinde kalıntılarının korunacağı durumlarla karşılaşmalarını daha muhtemel hale getirebileceğini düşünüyordu. Bunun nedeni, her sürünün yalnızca bir erkeğe sahip olmasıydı. Diğer erkekler kendi sürülerini kurmaya çalışarak dolaşmalı veya pes edip diğer bekar erkeklerle birleşmeliydi.
Diğer taraftan araştırmacılar, ayıların fosil kalıntılarının daha eşit dağılması gerektiğini teorileştirdiler. Çünkü, dişilerin yavruları ile ilgilendikleri durumlar dışında her iki cinsiyet de yalnız yaşıyordu.
Ancak araştırmacılar her iki türün fosillerinde de aynı cinsiyet eğilimini buldu.
Araştırmacılar, ayılardaki cinsiyet eğiliminin, dişilerden daha uzaklara giden erkeklerden veya mağaralar için savaşmaları ihtimalinin yüksek olmasından kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar aynı zamanda veritabanındaki diğer bazı memeli türlerine de baktıklarını ve çalıştıkları çoğu tür için aynı cinsiyet eğilimini bulduklarını söylüyor.
Tek bir istisna vardı: Yarasalar. Nedense araştırmacılar erkeklerden daha fazla dişi yarasa fosili ortaya çıkarmıştı.
Araştırmacılar fosil koleksiyonlarındaki cinsiyet eğilimini açıklayamıyor, ancak bilim insanlarının onları incelerken bu farklılığı göz önünde bulundurmalarını öneriyor.
Erman Ertuğrul
Phys. 3 Eylül 2019.
Makale: Graham Gower, Lindsey E. Fenderson, Alexander T. Salis, Kristofer M. Helgen, Ayla L. van Loenen, Holly Heiniger, Emilia Hofman-Kamińska, Rafał Kowalczyk, Kieren J. Mitchell, Bastien Llamas, and Alan Cooper. 2019. Widespread male sex bias in mammal fossil and museum collections. Proceedings of the National Academy of Sciences.
ArkeoFili.com: "Müzelerdeki Memeli Fosillerinin Çoğu Neden Erkek?"
https://arkeofili.com/muzelerdeki-memeli-fosillerinin-cogu-neden-erkek/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Alerji, Yünlü Mamutların Yok Oluşunda Rol Oynadı
-
Sibirya’da 32.000 Yıl Önce Donmuş Yünlü Gergedan Bulundu
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı