Tayland’ta Maymunlar 50 Yıldır Taş Devrini Yaşıyor!
F: bbc Afrika’da şempanzelerin 4300 yıldır taş alet kullandıkları keşfedildikten sonra Tayland’ta da makakların taş devrine girdiği kesinleşti.
Tayland adalarından birinde, bir grup vahşi makak kabuklu deniz canlılarını ve kabuklu yemişleri yiyebilmek için taş alet kullanmayı öğrendi. Böylece maymunlar tam anlamıyla Taş Devri’ne girdi.
Tam olarak ne zamandır taş alet kullandıkları kesin olmasa da, Piak Nam Yai adası Son Buzul Çağı’nın sonunda anakaradan ayrıldığından beri binlerce yıldır bunu yapıyor olabilirler.
Günümüzde hala anakarada yaşayan makaklar ise çok çeşitli meyve ve yapraklara erişebildikleri için taş alet kullanmıyorlar. Fakat daha önce Batı Afrika’da yapılan bir araştırmada, burada bulunan şempanzelerin en az 4300 yıldır taş alet kullandığı keşfedilmişti. Bu araştırma şempanzelerin kendine özgü bir alet seçme ve kullanma yöntemi olduğunu göstermişti. Araştırmacılar, Şempanze Taş Çağı’nın en azından 4,300 yıl önce, hatta belki de daha erken başladığını, ama daha erken dönemleri inceleyebilecek toprak tabakalarını nerede bulacaklarını kestirmenin çok zor olduğunu belirtiyordu.
Oxford Üniversitesi’nden Primat Arkeolojisi Projesi’nin başkanı Michael Haslam, “Sadece adada yaşayan makaklar taş alet kullanıyor. Bu da Son Buzul Dönemi sonunda su seviyesinin yükselmesiyle adaya hapsolduklarını gösteriyor.” diyor.
Şimdi ise arkeologlar, maymunların yaklaşık 50 yıl önce kullandığı taş aletleri kazarak ortaya çıkartıyor.
Haslam; “Biz özellikle, ‘maymunlar ne yapıyor’ ve ‘Güney Afrika dışındaki modern insan hakkında neler ileri sürülmüştü’ konularının karşılaştırmasıyla ilgileniyoruz.”
Muhtemelen erken insanlar gibi maymunlar da beklenmeyen gelgit durumlarında yiyeceklerini kabulu deniz canlılarından sağlıyor. Haslam’ın söylediğine göre, insanların kabuklu deniz canlılarını yemesi, bilişsel özelliklerinin gelişmesini hızlandırmış olabilir. “Deniz ürünlerinin tüketilmesinin beyne olan katkısı onlarca yıldır tartışılan bir konu.”
Maymunların yaptığı daha eski taş aletleri bulmak, geçmişteki davranışlarını tanımlayabilmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Arkeologlar bu makakların ve başka alet kullanan maymun türlerinin kullandığı 50 yıldan daha eski aletleri bulmayı umuyor.
Aşağıdaki videoda Tayland adasından bir makağın taş alet kullanmasını izleyebilirsiniz.
Melissa Hogenboom – BBC Earth
Yazan: Erman Ertuğrul
http://arkeofili.com/?p=15042
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Paleontologlar Çin'de Yeni Bir Sauropodomorph Dinozor Türü Keşfetti
-
Colorado'da Nadir Jura Dinozorunun Yeni Bir Örneği Bulundu
-
Yeni Bir Büyük Kafalı İnsan Türü Keşfedildi: Homo juluensis Kim?
-
Sibirya’da Sağlam Bir Yavru Mamut Mumyası Bulundu
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?