Çocukluk Döneminin Meydana Getirdiği Sık Görülen Hastalıklar ve Önleyici Sağlık Tedbirleri
Çocukluk dönemi, birçok farklı enfeksiyon ve hastalığın riskinin yüksek olduğu bir evredir. İşte yaygın çocuk hastalıklarından bazıları
1. Kızamık: Yüksek ateş, kızarıklık ve kabarcıklarla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.
2. Kızamıkçık: Ateş, boyun bezlerinin şişmesi ve döküntülerle beliren bir viral enfeksiyondur. 3. Kabakulak: Ağızda ağrı, tükürük bezlerinin şişmesi ve yutma güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterir. 4. Suçiçeği (Varisella): Ateş, kaşıntılı döküntüler ve kabarcıklarla beliren bir hastalıktır. 5. Boğmaca: Öksürük krizleri ve nefes darlığına neden olan bir bakteriyel enfeksiyondur. 6. Çocuk Felci (Poliomiyelit): İleri vakalarda kas felci ve felç gibi ciddi sonuçlara yol açabilen bir virüs hastalığıdır. 7. Streptokok Boğaz Enfeksiyonları: Ateş, boğaz ağrısı ve bademciklerin şişmesi gibi semptomlarla belirgin olabilir. 8. Kaburga Altı Zona: Ağrılı döküntülerle beliren bir viral enfeksiyondur. 9. Rotavirüs: İshal, kusma ve ateş gibi sindirim sistemi semptomlarına neden olur. 10. Orta Kulak Enfeksiyonları: Kulak ağrısı, işitme kaybı ve ateş gibi belirtilere sahip olabilir. 11. Bronşiolit: Solunum yollarının iltihaplanması sonucu öksürük, hırıltılı solunum ve solunum güçlüğüne neden olur. Bronşit,Bronchitis Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki yolların tıkanmasıdır. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki çeşidi vardır. Akut bronşit grip gibi hastalıklarla beraber görülebilirken, kronik bronşit daha ciddi bir iltihaplanmadır. Mutlaka tedavi gerektirir. 12. Yenidoğan Sarılığı: Yenidoğan bebeklerde görülen sararma durumudur. Yenidoğan sarılığı : Yenidoğan sarılığı ya da bebek sarılığı, yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az veya çok derecelerde mutlaka bilirubin miktarında artış gözlenmektedir. Yenidoğan sarılığı, hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin %60'ında görülürken erken doğan bebeklerin %80'inde görülebilmektedir.13. Anensefali: nöral tüpün gelişimde konjenital defekt sonrası ortaya çıkan bir hastalık. Yaşamın sürmesini olanaksız kılan, beyin, kafatası ve skalpin önemli bir kısmının konjenital oluşmamasına bağlı çok ağır bir oluşum kusuru.
14. Pierre Robin sendromu: Pierre Robin sequence ya da Pierre-Robin sequence (Pierre Robin sekansı), üç komponentli bir kraniyofasiyal anomalidir (kafatası-yüz anomalisi), Pierre Robin sequence, Pierre Robin sendromu'nun ana bulgusudur:
15. Altçene hipoplazisi: Mandibular mikrognati (altçenenin yetersiz gelişmesi), bu tablonun ana komponentidir. Altçene gelişemeyince dil gelişmesi de yetersiz kalır ve dil geride kalır; üst solunum yollarını kapatabilir.
16. Glossoptosis: Dilin arkaya-geriye çekilmiş olmasıdır; dil, ağız boşluğunu tam olarak dolduramaz.
17. Damak yarığı: Dilin ağız boşluğunu tam olarak dolduramaması damak kemiklerinin kaynaşmasını olumsuz etkiler – yetersiz indüksiyon mekanizması(*). Damak yarığının büyüklüğü glossoptosis bulgusunun gücüyle bağlantılıdır; glossoptosis'in hafif olduğu olgularda damak yarığı görülmeyebilir. Bu liste, çocuklarda sıkça görülen bazı hastalıkları içermektedir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için düzenli tıbbi kontrol ve aşı programlarına uymak önemlidir. Herhangi bir sağlık endişesi durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.
Sağlık Haberleri
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?
-
Narkolepsi Nedir?
-
Çiçek Aşısının Keşfi: Tarihte Bir Dönüm Noktası ve Küresel Sağlık Başarısı
-
Çocukluk Döneminin Meydana Getirdiği Sık Görülen Hastalıklar ve Önleyici Sağlık Tedbirleri
-
Salgınların İzinde: Tarihin Dönüm Noktaları ve İnsanlığın Mücadelesi
-
"Kızamık Aşısının Keşfi: Hastalığın Kontrolünde Bir Dönüm Noktası"
-
Siyah Ve Yeşil Çay İçmenin Sağlığımıza Faydaları
-
Beyin ölümü ne anlama geliyor? Bilim, yaşamın sonunu nasıl tanımlıyor?
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri
-
Kleefstra sendromu del(9q34)