Kreatinin Testi Nedir? Kreatinin Testi Neden Yapılır? Kreatinin Normal Değeri (mg/dL) nelerdir?
Kreatinin Testi, Creat, Blood Creatinine, Serum Creatinine, Urine Creatinine
Bu test böbreklerin sağlığını değerlendirmek, böbrek hastalıklarının teşhis edilmesine yardımcı olmak, böbreklerin filtrasyon fonksiyonunun değerlendirilmesi ve böbrek hastalığı tedavisi izlemek için yapılan bir testtir.
Rutin olarak kapsamlı veya temel bir metabolik panelin parçası olarak, böbrek hastalığından veya hasarından dolayı veya böbreklerinizi etkileyebilecek ve / veya böbrek fonksiyon bozukluğu ile kötüleşebilecek bir durumunuz varsa, bazı ilaçların üzerinizdeki fonksiyonunu için tedavi izlemek için aralıklarla yapılabilir.
Kreatinin Nedir?
"Kasların enerji metabolizmasında rol oynayan, yüksek enerjili fosfat bileşiklerinden kreatin’in ve kreatin fosfat’ın spontan şekilde, nonenzimatik bir reaksiyon sonucunda yıkılmasıyla ortaya çıkan bir artık üründür. Molekül ağırlığı 113 daltondur. Fosfokreatin’in kreatin’e dönüşümü kas kontraksiyonu sırasında ihtiyaç duyulan enerjinin önemli bir kısmını sağlar. Kas dokusunda mevcut kreatin’in %1-2 kadarı her gün yıkılarak kreatinin’e dönüşür. Bu sebeple serum konsantrasyonu kas kitlesinden ve kas aktivitesinden etkilenir. Ancak yine de stabil koşullarda, üretilen miktarının günler arası farkı azdır."
Yukarıdada anlatıldığı gibi Kreatinin kas metabolizmasının ürettiği bir vücut atığı olarak tanımlanır. Böbrekler sayesinde idrarla vücut dışına atılır. Kreatinin düşüklüğü birçok nedenle ortaya çıkabilir. İnsan vücudu, irili ufaklı gruplar halinde iskelet kaslarından oluşur. Vücudumuzda bulunan bu kaslar, fiziksel, hormonal ve biyokimyasal değişiklikler geçirerek her an yenilenen bir sistemdir. Yenilenme süresindeki kas yıkımının sonucu olarak "kreatin" kanda tutulur, kanımızdaki "kreatin"in % 1 - 2'si "kreatinin"e dönüşür ve böbrekler aracılığıyla vücuttan idrar yolu ile atılır.
Kreatinin vücuttan böbrekler tarafından uzaklaştırılır, bunlar hemen hemen tüm kandan süzülür ve idrar yolu ile atılır. Bu test, kandaki ve / veya idrardaki kreatinin miktarını ölçer.
Başlıca atılım yolu böbrekler olduğundan böbreklerin süzme fonksiyonunun değerlendirilmesinde en fazla kullanılan analiz parametresidir.
Serumdaki normal değeri % 0.7-1.4 mg arasındadır. Serumdaki artışı ya yapılarındaki artıştan (Akromegali gibi) ya da idrarla atılımındaki azalıştan (böbrek yetmezliği, üremi ve ciddi kalp yetmezliği) ileri gelmektedir. Böbrek işlevlerini değerlendirmede serum üre ve kreatinin değerlerinin bilinmesi çok önemlidir
Kreatinin Normal Değeri (mg/dL) nelerdir?
- Yetişkin (Erkek): 0.6-1.2 miligram/desilitre
- Yetişkin (Kadın): 0.5-1.1 miligram/desilitre
- Bebek: 0.2-1.2 miligram/desilitre
- Ergen: 0.5-1.0 miligram/desilitre
- Tek Böbrekli İnsan: 1.8-1.9 miligram/desilitre
Testleriniz için referans aralıklar size verilen laboratuvar raporunda bulunabilir. Bu değerler genellikle test sonuçlarının sağında bulunur. Laboratuvar raporunuz yoksa, referans aralığını almak için sağlık uzmanınıza veya test (ler) i gerçekleştiren laboratuvara danışın.
Laboratuvar test sonuçları kendi başına anlamlı değildir. Referans aralıklar, sağlıklı bir insan için beklenen değerlerdir. Bazen "normal" değerler olarak da adlandırılırlar. Test sonuçlarınızı referans değerler ile karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız, test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışında olup olmadığını görebilir. Beklenen aralıklar dışındaki değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçlarını sağlayabilir.
Laboratuvar testleri, test ekipmanı, kimyasal reaktifler ve tekniklerdeki farklılıklardan dolayı laboratuvardan laboratuvara değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bu sitede çok az referans aralığı verilmiştir. Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından verilen aralık değerlerini kullanmanız ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar:
https://labtestsonline.org/tests/creatinine
http://www.gvntip.com/?page=icerik&kharf=K
https://www.nedir.com/kreatinin
Biyologlar.com
ANALİZLER
-
Hemoglobin elektroforezi nedir?
-
Homosistein testi nedir?
-
Hematokrit testi nedir?
-
Analiz - Tahlil Test Kısaltmaları
-
Albumin Testi Nedir ? Ne için Yapılır?
-
Kanda Sodyum Tatini Nasıl Yapılır ? Normal değerleri nelerdir ?
-
Açlık Kan Şekeri Testi (Glukoz) Normal Değeri Nedir ? AKŞ Testi Nasıl yapılır?
-
Aktive Protein C Rezistansı Testi Nedir? Aktive Protein C Rezistansı Ne İçin Yaptırılır
-
Protein S Aktivitesi Testi Nedir? Protein S Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Protein C Aktivitesi Testi Nedir? Protein C Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
-
Fibrinojen - Faktör 1 Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
-
Trombin Zamanı Testi, TT, Trombin pıhtılaşma zamanı Testi Nedir
-
aPTT Testi - Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı Testi Nedir ? Nasıl Yapılır ?
-
Protrombin Zamanı Testi Nedir? Nasıl Yapılır ?