Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar
Kuşlar, genellikle hijyen veya stresten kaynaklanan çeşitli bakteriyel hastalıklara karşı hassastırlar. Bunun yanı sıra bazı kuşlar bakteriyel hastalıklara karşı genetik bağışıklığa sahip olamakla birlikte bu hastalıkların taşıyıcısı haline gelerek diğer kuşlara bu hastalığı bulaştırabilirler. Yani enfeksiyona sebebbiyet veren bakteri türünü vücutlarında taşımalarına rağmen bu bakteri türüne bağlı olarak hastalanmazlar. Ancak çevrelerindeki diğer kuş türlerine bu bakteriyi bulaştırarak diğer türlerin hastalanmasına (enfekte olamalrına) sebebiyet verebilirler.
Bununla birlikte bazı taşıyıcı kuşlar, yaşa bağlı olarak (çok genç veya çok yaşlı kuşlar), diğer enfeksiyonlar veya hastalıklar nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilirler. Çevresel faktörlerin değişmesi (sıcaklık artışı veya aşırı soğuklar) veya strese dayalı durumlar, kuşun bağışıklık sisteminin bozulması, ( vitamin veya mineral madde eksikliğine bağlı olabilir) enfeksiyon hastalıklarını tetikleyicilerle karşı karşıya kalınması kuşların hastalanmasına sebep olabilir.
Bakteriyel Hastalıkların Belirtileri ve Türleri Nelerdir?
Kuşlar için bakteriyel semptomlar bakterinin türüne, vücuttaki konumuna ve etkilediği organlara bağlı olacak şekilde değişebilmektedir. Bakteriyel hastalıkların çoğunda görülen yaygın semptomlar arasında uçma problermi, ötüş bozukluğu, halsizlik, kilo kaybı, daimi bir uyuma durumu ve iştahsızlık yer alır.
Daha spesifik olarak, Karaciğer enfeksiyonları, mide enfeksiyonları ve sindirim sistemi enfeksiyonları; iştahsızlık ve ishal gibi kendini gösterirken. Akciğer enfeksiyonları, solunum güçlüğü, burun akıntısına yol açabilir. Son olarak, sinir sistemi enfeksiyonları kuşlarda titreme ve nöbetlere kendini gösterebilir.
Nedenleri nelerdir?
Kuşlarda enfeksiyona neden olan birçok bakteri vardır. Bunlar arasında: E. coli, Pseudomonas, Aeromonas, Serratia marcescens, Salmonella, Mycobacteria, Clostridia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Citrobacter, Pasteurella, kuşların sağlığını etkileyen bazı bakteri türleridir.
Pasteurella bakterileri hayvanlarda (kediler veya sıçanlar) bulunur ve ısırma yoluyla enfeksiyon kuşa geçebilir. Kuşlarda görülen bazı yaygın bakteriyel enfeksiyonlar kuş tüberkülozu (mikobakteriyoz), psittakoz (klamidya veya papağan ateşi) ve klostridial hastalıklardır.
Clostridium türleri, doğada ve özellikle toprakta yaygın olarak bulunan anaerobik veya mikro aerofilik sporlu mikroorganizmalardır
• İnsanve hayvanların sindirimsisteminde flora bakterisi olarakta bulunan bu mikroorganizmalar, birçok hayvan türünde sinir, sindirim, kas ve iç organları etkileyen toksinleri ve vegetatif formlarıyla hastalık oluştururlar
Tedavi
Veterineriniz, enfekte kuşu test edecek ve enfeksiyona neden olan bakteri veya bakterileri teşhis ederek gerekli tedaviye başlayacaktır. Öncelikle kuşun çevresi yaşam ortamı (kafesi) iyice temizlenmelidir. Daha sonra ortam stresinin giderilmesi tedavideki başka bir aşama olarak yer almalıdır. Veterineriniz doğru tedavi yöntemini belirleyerek tedavi edilecek kuşunun öncelikle yiyecek veya suyuna karıştırılacak antibiyotikler verebilir veya antibiyotik tedavisini enjeksiyon yoluyla yapmayı tercih edebilir.
Aşağıda belirttiğimiz yöntemler kuşunuzun bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olacak, hastalık bulaşmasını önlemeye yardımcı olacak önemli kriterlerdir.
Yeni aldığınız kuşu karantinaya alın ve bir kaç gün ayrı bir kafeste gözlemleyin. Diğer kuşlarınızın arasına hemen atmayın.
Hasta olduğunu düşündüğünüz kuşu diğer kuşlarınızdan ayırarak ayrı bir kafeste tedavisine devam edin.
Kuşların bulunduğu kafesleri çok kalabalık bir şekilde diğer kuşlarla doldurmayın.
Stresli ortamlar yaratmaktan kaçının. (ani ısı değişiklikleri, gürültü v.b)
Kuşlarınızın yaşam alanını iyi havalandırmayı unutmayın.
Kuşlarınızın beslenmesi açısından dengeli bir beslenme çizlegesi takip edin, kuşlarınızın vitamin ve mineral eksikliğini giderecek beslenme yöntemlerini tercih edin.
Yemlerinizin hijyenik bir şekilde saklanmasına dikkat edin, küflenmiş ve son kullanma tarihi geçmiş mama ve yiyecekleri kuşlarınıza vermeyin.
Kafeslerinizin yerden en az 30cm yüksete olmasına dikkat edin. Zemine yakın kafelerin yerden kalkacak toplardan etkilenebileceğinı unutmaýın
Kafeslerinizi ve kuş yuvalıklarını düzenli olarak temizleyin gerekiyorsa dezenfekte edin
Ektoparazit olarak adlandırılan kene, bit v.b parazitlere karşı kuşlarınızı düzenli olarak kontrol edin.
Kuşlarınızın sağlığı için düzenli olarak veteriner kontrollerini aksatmayın.
Sağlıklı kuşlar yetiştirmeniz dileği ile bir başka yazımızda buluşmak üzere iyi günler dilerim.
EVCİL HAYVAN DOSTLARIMIZ
-
Vidua macroura kafes ortamında üretilir mi?
-
Kuş Yemlerinin Çimlendirilmesi
-
Kuşlarda İyot Eksikliği
-
Kuşlarda Tüy Yolma Alışkanlıkları
-
Kuşlarda tüy çeşitleri ve tüy bakımı
-
Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar
-
Kuşlarda Gaga Kırılması veya Yaralanması
-
Kuşlarda Yumurta Sıkışması veya Yumurta Bağlanması
-
Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları
-
Kuşlarda Hava Kesesi Akarı Enfeksiyonu
-
Balıklarda Mantar Enfeksiyonları Nasıl Gelişir
-
Kaplumbağa Tankınızın Su Kalitesini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
-
Kuşlarda Oluşan Tüy Kistleri
-
Kuşlar da Kalsiyumun Eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar?
-
Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?