Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?
Her muhabbet kuşu sahibi, evcil hayvanının mümkün olan en iyi yaşam tarzına sahip olmasını ister. Sağlıklı bir şekilde beslenme, muhabbet kuşunuzu mutlu ve canlı tutmanın en iyi yollarından biridir.
Beslenme açısından dengeli bir diyet, canlının her gün ihtiyaç duyduğu doğru besinleri düzenli olarak alması ile sağlanır. Yanlış beslenme, beslenme dengesizliklerine aşırı kilo alımına, yağlanma, obezite gibi rahatsızlıklara ve nihayetinde hastalığa ve hatta aşırı besleme durumlarında ölüme yol açabilir. Ancak kuşlarınızı doğru beslemeyi öğrenirseniz kuş dostlarımızın mutlu ve sağlıklı bir yaşama sahip olmasını sağlamış olursunuz. Kuşların beslenmesi konusunda hiçbir fikre sahip değilseniz veterinerleriniz veya pet shop sahiplerine danışa bilirsiniz.
Doğru Yiyecek Türlerini Seçmek
1 - Hazır mamalar satın alabilirsiniz.
Bir muhabbet kuşunun beslenmesindeki temel unsurlardan biri mamalardır. Yerel evcil hayvan maması mağazanızdan muhabbet kuşları için uygun ve kaliteli mamalar satın alabilirsiniz. Mamalar, muhabbet kuşunuzun beslenme açısından dengeli bir diyete sahip olmasının en iyi yoludur çünkü kuşlarınız için tonlarca besin maddesi içerirler.[1]
• Hazır mamaları satın aldığınızda, içinde herhangi bir koruyucu, ilave şeker, yapay renklendirici veya yapay tatlar bulunmadığından emin olun. [2]
• Mamalar muhabbet kuşunuz için en iyi seçenektir çünkü en lezzetli parçaları içinden kolayca seçemez ve sağlıklı parçaları geride bırakamaz.
2 - Tohum karışımlarını deneyin.
Muhabbet kuşlarını beslemek için iyi bir seçenekte tohumlardır. Ancak muhabbet kuşunuzun aşırı derecede tohumlarla beslenmesine izin vermemelisiniz çünkü bu tip beslenme kuşun ömrünü kısaltabilir. Bunun nedeni, çoğu tohum karışımının kuşunuzun ihtiyaç duyduğu yeterli besinleri sağlamaması ile beraber obezite ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.
•Tohumlar muhabbet kuşunuzun beslenme diyetinin yalnızca 1 / 6'sını oluşturmalıdır. [3]
Muhabbet kuşları için tohum karışımı çoğunlukla darı içermelidir. Karışım, vitamin ve minerallerle güçlendirilmelidir. Bazı tohum karışımları, kurutulmuş meyveler veya sebzeler, peletler ve diğer tohum türleri gibi ekstra katkı maddeleri ile birlikte gelir. Bu ekstra bileşenler kabul edilebilir, ancak muhabbet kuşları genellikle bu ekstra bileşenlere dokunmaz. İri taneli ve çok daha büyük tohumlar veya kabuklu yemişler muhtemelen muhabbet kuşunuzun yemeyi tercih etmeyeceği ürünler olacaktır. Ayrıca, tohum karışımındaki kuru meyve veya sebzeler muhabbet kuşunuzu her gün beslemeniz gereken taze yiyeceklerin yerini tutmaz. Bazı tohum karışımları tohumlara renk katar. Yapay renkler kullanan karışımlardan kaçının. Hava geçirmez bir kapta kapalı tutarak tohumu taze tutun. Tohum güvesi problemlerinden kaçınmak için, tohum karışımını dikkatli saklayın.
3 - Meyve ve sebzeleri kullanın.
Meyveler ve sebzeler muhabbet kuşunuzun diyetinin çok önemli bir bölümünü oluşturur. Belirli aralıklarla koyu yeşil veya sarı sebzeler verebilirsiniz. Elma, kabak, üzüm, havuç, maydanoz, brokoli, mango, tatlı patates, kabak ve ıspanak gibi meyve ve sebzeleri çok iyi yıkayarak vermeyi deneyin. Meyveleri ve sebzeleri muhabbet kuşunuza çiğ ve iyi yıkanmış olarak verin çünkü pişmiş gıdalarda kuş için gerekli olan hayati besinler yok olmuş olabilir.
• Gıdalar muhabbet kuşunun tercih ettiği herhangi bir şekilde servis edilebilir; bunlar doğranmış, parçalanmış, dilimlenmiş, püre haline getirilmiş, rendelenmiş veya bütün olabilir. Muhabbet kuşunuzun en çok sevdiği yolu bulana kadar birden fazla yolu deneyebilirsiniz.
• Muhabbet kuşunuzun iki saat sonra yemediğini gıdaları kafesinden çıkarın, çünkü kesilmiş, çiğ sebzeler çabucak bozulabilir. [4]
• Kuşunuza toksik olduğu için asla vermemeniz gereken bazı meyve ve sebzeler bulunmaktadır. Bunlar avokado, meyvelerin çekirdek ve tohumları (elma tohumları siyanür içerir ve özellikle zehirlidir), çikolata, sarımsak, soğan, mantar, pişmemiş fasulye, ravent ve domates yaprakları ve sapları bunlara dahildir. [5]
4 - Muhabbet kuşunuzu tahıllar ile besleyin.
Birçok hayvan sahibi ve yetiştirici, kuşun beslenmesinde ekstra bir muamele olarak "yumuşak yem" olarak adlandırılan ıslatılmış tahıl karışımlarını kullanmaktadır. Kinoa, esmer pirinç, bulgur veya arpa dahil olmak üzere istediğiniz tüm tahılları ekleyebilirsiniz. Daha ilginç hale getirmek için tahıllara organik doğal bal, meyve veya sebze de ekleyebilirsiniz.
• Tahılları bir tabağa dökün ve suyla ıslatın. Şişirdikten sonra suyu boşaltıp vermeyi deneyin. [6]
5 - Haşlanmış yumurta
Bu bir muhabbet kuşu için alışılmadık gibi gelse de muhabbet kuşunuz için harika bir protein kaynağı olacaktır. Aynı zamanda beslenme diyetine biraz çeşitlilik katar.
Muhabbet Kuşunuzu Doğru Beslemek
1 - Yiyecekleri taze ve çeşitli tutun.
Muhabbet kuşunuzun her gün yemek için birçok farklı seçeneği olmalıdır. Genel bir kural olarak muhabbet kuşunuzu tohumlar ve hazır mamalar ile düzenli olarak besleyin. Meyveler, sebzeler ve yumuşak yiyecekler ona her iki günde bir veya tercihen haftada bir gün verilebilir. Yumurta haftada bir veya iki haftada bir yedirilmelidir.
Yemliklerde bulunan darı kabuklarını üfleyerek temizleyin.
• Seçenekleri taze tutmanın yanı sıra, her gün yiyecekleri değiştirmeli ve yemeğinde taze yiyecek bulundurmalısınız. Yeni yiyecek eklemeden önce her zaman eski yiyecekleri çıkarın. [7]
Avustralya'daki doğal ortamlarında bir çok bitki tohumlarıyla beslenen muhabbet kuşları, kuru, filizlenmiş veya ıslak tohumlarla beslenebilirler. Bu kuşlar için kuru tohum ağırlıklı beslenmek sağlıklı değildir. Veterinerlerin bir çoğu doğal ortamlarında yaşayan kuşlar için şu yiyecekleri önermektedir:
• Tam tahıllar ve küçük parçalı besinler: Horozibriği çiçeği, arpa, kuskus, keten, küçük makarnalar, yulaf, kinoa, buğday, yabanî ve normal pirinç
• Yenilebilir çiçekler: Karanfil, papatya, frenksoğanı, kara hindiba, gün zambağı, okaliptüs, meyveli ağaç çiçekleri, hatmi, hanımeli, camgüzeli, leylak, güngüzeli, hercai menekşe, çarkıfelek, gül, ay çiçeği, lale, menekşe. Bu çiçeklerle kuş beslenirken dikkatli olunmalıdır. Bu çiçeklerin bulunduğu bitkilerin yaprakları muhabbet kuşları için zehir etkisi yaratabilir.
Yeşil bitkiler otlar:
• Ana besin olarak; Çin lahanası yaprağı, brokoli, karnabahar yaprağı, lahana, kara lahana, kara hindiba yaprakları, yosun, hardal yaprağı, su yosunu, tere.
• Yan besin olarak; Horozibriği yaprağı, pancar yaprağı, karambola, pazı, maydanoz, ıspanak, şalgam yaprağı. Tüm bu besinler yüksek oksalik asit içerdiğinden aşırı tüketim sonrasında kuşlarda kemik gelişiminde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kimi nadir vakalarda iç organ hasarları bile gözlemlenmiştir.
• Meyveler (toksik etki yapan avokado hariç): elma, muz, taneli meyveler, Turunçgiller, üzüm, kivi, mango, kavun, nektarin, papaya, şeftali, armut, erik. Tek çekirdekli meyvelerin ve turunçgillerin çekirdekleri, kuşlara verilmeden önce çıkarılmalıdır.
• Baklagiller: Badem, bakla, mercimek, bezelye, fındık ve tofu.
• Hububat ve bakla tohumları: Adzuki taneleri, yonca taneleri, karabuğday, mercimek, Mung fasulyesi, barbunya, susam tohumları, ay çekirdeği. Normal fasulye ve Lima fasulyesi toksik olduğundan kuşlara verilmemelidir.
• Sebzeler (pişmemiş patates, pişmemiş soğan ve her türlü mantar hariç): Pancar, brokoli, karnabahar, havuç, hıyar, her türlü lahana, marul, taze bezelye, yabanî havuç, tüm biber türleri, balkabağı, tatlı patates, domates, şalgam, kabak.
Bu besinleri sağlamak, kuşların obezite ve lipomadan korunmasına yardımcı olur. Yetişkin muhabbet kuşları, çoğu zamanlarda yeni diyetsel eklentilere hızla uyum sağlayamazlar. Bu nedenle sağlıklı besin verilmesine genç kuşlardan başlanmalıdır.
2 - Uygun bir kap kullanın.
Muhabbet kuşunuzun ihtiyaç duyduğu yiyeceklere erişebilmesini sağlayın. Kuşlar 24 saat yemek yemeden durursa hastalanabilir, bu yüzden yemeğine her zaman erişebilmesi gerekir. Yiyecek kapları çok derin olmamalıdır, böylece muhabbet kuşunun yiyeceğe ulaşmak için çok derine, kabın içine inmesi gerekmez. Aynı zamanda birlikte yiyip içebilmesi için yem kabı suyuna yakın bir yerde olmalıdır. Yiyecek kaplarının temiz olması ve haftalık temizlik bakımlarının yapılması önemlidir.
3 - Kuşlarınız için mürekkep balığı kemiği ile mineral bir blok sağlayın.
Mürekkepbalığı ve mineral bloklar muhabbet kuşunuz için gereklidir. Kuşunuzun başka yerlerden alamayacağı gerekli mineralleri ve besinleri içerirler. Mürekkep balığı kemiği yumuşak tarafı kafes içine bakacak şekilde yerleştirilmelidir, böylece yumuşak tarafı kuşlar tarafından kazınabilir.
Kuşlarınız Mürekkep balığı kemiğini temiz ve kuru bıraktığı sürece onlarla ne isterse yapsın. Onları ne zaman kullanması gerektiğini bilecektir. Mürekkep balığı kemiğine bir süre dokunmazsa endişelenmeyin. Yiyecekleri ona şu an için yeterli mineral maddeyi sağlıyor olabilir. [9]
4 - Obeziteyi önleyin.
Muhabbet kuşlarının egzersiz yapmak için geniş bir kafes alanına veya odaya ihtiyacı vardır. Aşırı yemesini önlemek için kuşunuzun günlük beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmelisiniz. Aşırı beslenme obeziteye yol açabilir. Obez bir kuş, aerodinamik görünümünü kaybeder ve uyuşuk hale gelebilir ve sağlık sorunları yaşayabilir.
• Deneyimli bir kuş veterineri muhabbet kuşunuzun fazla kilolu olup olmadığını belirlemenize ve eğer öyleyse ona nasıl yardım edeceğinize karar vermenize yardımcı olabilir. [10]
5 - Yiyecekleri dengeleyin.
Muhabbet kuşlarının çok hassas bir sistemleri vardır. Yiyeceğinde yapılacak herhangi bir değişiklik uzun bir süre boyunca kademeli olarak yapılmalıdır. Tohum karışımlarını değiştirmek istiyorsanız, her gün yeni karışımdan biraz daha ekleyin ve tamamen yeni yiyeceğe geçene kadar eski karışımdan bir müddet daha kullanmaya devam edin.
• Muhabbet kuşunuzun diyeti zaman içinde dengelenmelidir, tüm yiyecek türlerinin hepsini aynı öğünde vermeyin. Onu beslemek için genel kuralları izleyin ve zamanla yiyeceğini değiştirin. Kuşu aynı anda tüm gıda çeşitleri ile beslemek, aşırı yemeye ve kuşunuzun mutsuzluğuna ve hatta hastalanmasına yol açabilir. [11]
6 - Kuşlarınızı düzenli besleyin.
Muhabbet kuşunuz zaman zaman yemek istemeyebilir, bu da yiyeceklerin sunumuna veya onu beslediğiniz gıdalara bağlı olabilir. Kafese asılan taze yiyecekleri yemiyorsa, sebzeleri ve meyveleri doğrayın ve boş bir yem kabına koyun. Mama kabını kafesin içine asın.
• Bu işlemi muhabbet kuşunuz alışkanlık edinene ve tüm farklı yiyecek türlerini yiyene kadar belli aralıklarla yapın.
7 - Hastalıklara dikkat edin.
Muhabbet kuşunuzun dışkısının kıvamına dikkat etmelisiniz. Bu, çok fazla taze yiyecek alıp almadığını gösterebilir. Dışkısı gevşek ve sulu hale gelirse, taze yiyecek miktarını bir veya iki gün azaltın. Taze sebze ve meyvelere bağlı olarak çok fazla sıvı alıyor olabilir ve bu da kuşta isal gibi sorunlara neden olur.
• İshal devam ederse, diğer nedenleri belirlemek için veterinerinize danışın.
8 - Suyunu günlük olarak değiştirin.
Tüm kanatlıların temiz bir su kabında gün boyu taze suya ihtiyacı vardır. Suyu temiz ve taze tutmak için su kabını her gün yıkayıp taze su ile doldurun. Su kabını sadece sirke ve suyla temizleyin bu temizlik için fırçalardan faydalana bilirsiniz. Temizlemek için asla sabun veya kimyasal kullanmayın. Sirke, su kabında herhangi bir bakteri birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
• Hastalanan kuşlarınıza vereceğiniz ilaçlar için veterinerinizin talimatlarına göre hareket edin.
Kaynaklar:
1. ↑https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/general-bird-care
2. ↑http://www.petbudgie.com/feeding/
3. ↑http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/budgies-feeding/805
4. ↑https://www.pdsa.org.uk/taking-care-of-your-pet/budgerigars/diet
5. ↑http://budgieplace.com/advanced.html
6. ↑http://www.petbudgie.com/feeding/
7. ↑http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/budgies-feeding/805
8. ↑http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-care/parrot-supplements.aspx
9. ↑http://budgieplace.com/advanced.html
10. ↑http://budgieplace.com/advanced.html
11. ↑http://budgieplace.com/advanced.html
EVCİL HAYVAN DOSTLARIMIZ
-
Vidua macroura kafes ortamında üretilir mi?
-
Kuş Yemlerinin Çimlendirilmesi
-
Kuşlarda İyot Eksikliği
-
Kuşlarda Tüy Yolma Alışkanlıkları
-
Kuşlarda tüy çeşitleri ve tüy bakımı
-
Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar
-
Kuşlarda Gaga Kırılması veya Yaralanması
-
Kuşlarda Yumurta Sıkışması veya Yumurta Bağlanması
-
Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları
-
Kuşlarda Hava Kesesi Akarı Enfeksiyonu
-
Balıklarda Mantar Enfeksiyonları Nasıl Gelişir
-
Kaplumbağa Tankınızın Su Kalitesini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
-
Kuşlarda Oluşan Tüy Kistleri
-
Kuşlar da Kalsiyumun Eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar?
-
Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?