Kuşlarda Oluşan Tüy Kistleri
Tüy kistleri, evcil kuşlarda yaygın olarak görülen bir deri ve tüy rahatsızlığıdır. Dökülen tüyün yerine yeni bir tüy çıkmadığı durumlarda tüyün tüy folikülü içinde derinin altında kıvrılması ile ortaya çıkar.
Tüy kistleri tüyün deriden çıkamayıp keratin ve yağ hücreleri ile birlikte deri altında büyümesiyle oluşan iyi huylu tümöral oluşumlarıdır. Aynı insanlarda gelişen kıl dönmesi gibi düşünebilirsiniz. Her bir follikülde birkaç dermal papilla oluşur ve bunlar deriden çıkamayan tüy yumağının oluşmasıyla sonuçlanır.
Tüy deri altında büyüdükçe, batık tüyün neden olduğu yumruda oval veya uzun bir şişlik haline gelene kadar büyümeye devam eder. Bazı durumlarda kuşta bir veya daha fazla tüy kisti oluşabilmektedir. Tüy kistyleri genellikle kanatlarda ve dorsal torasik bölgede (iki kanat arası veya sırt bölgesi) görülmektedir
Belirtileri nelerdir?
Kuşun vücudunun herhangi bir yerinde tüy kisti oluşabilir. Ancak papağanlarda genellikle kanadın birincil tüylerinde görülür. Tüy kistleri tek bir kuş türünde görülen bir rahatsızlık olmamakla birlikte, papağan türleri, kanarya türleri, goldian finch ve muhabbet kuşlarındada görülmektedir. Çoğunlukla Amerika papağanları (mavi ve altın rengi) gibi kuşlarda tüy kistine daha sık rastlanmaktadır
Peki bu rahatsızlığın nedenleri nelerdir?
Çoğu kuşta, tüy kistlerine tüy folikülünde meydana gelen bir enfeksiyon yada yaralanmalar neden olur. Kanaryalarda ise bu durumun genetik bir yatkınlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin rolünün nasıl bir rol oynadığı çok fazla bilinmemektedir. Bununla birlikte patogenezde diğer faktörlerin de "enfeksiyonlar" ve "travma" rolünün olabileceği düşünülmektedir.
Nasıl tedavi edilir?
Tüy kistleri genellikle enfekte veya yaralanmış tüy folikülünün cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir. Tüy folikülü cerrahi olarak çıkarılmazsa kuşun deri altında tüy kisti gelişmeye devam edecektir. Müdahale edilmezse içerideki kıl büyüdükçe nodülde büyümeye devam eder. Hem canlıya acı verir hem de bakteriler için iyi bir besiyeri olacağından enfeksiyon ve apseye dönüşebilir. Cerrahi olarak boşaltılan kist bölgesinin enfekte olmaması için mutlaka sprey ya da sulu kıvamda iyot gibi ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Ancak ameliyat her zaman pratik bir seçenek olmaya bilir.
Tüy kistinin teşhis ve tedavisi için kuşunuzu veterinere götürmenin en iyi seçenek olduğunu unutmayın.
EVCİL HAYVAN DOSTLARIMIZ
-
Kuş Yemlerinin Çimlendirilmesi
-
Kuşlarda İyot Eksikliği
-
Kuşlarda Tüy Yolma Alışkanlıkları
-
Kuşlarda tüy çeşitleri ve tüy bakımı
-
Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar
-
Kuşlarda Gaga Kırılması veya Yaralanması
-
Kuşlarda Yumurta Sıkışması veya Yumurta Bağlanması
-
Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları
-
Kuşlarda Hava Kesesi Akarı Enfeksiyonu
-
Balıklarda Mantar Enfeksiyonları Nasıl Gelişir
-
Kaplumbağa Tankınızın Su Kalitesini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
-
Kuşlarda Oluşan Tüy Kistleri
-
Kuşlar da Kalsiyumun Eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar?
-
Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?
-
Gouldian Finch ya da Gökkuşağı İspinozu