Yumurtalarla Ozmos Deneyi
Fen öğretmenlerinin severek yaptığı zıplayan yumurta deneyinde , yumurtalar asetik asit çözeltisinde bekletilerek, yumurtaların dış kabuğunda bulunan kalsiyum karbonatın asitle tepkime vermesi ve yumurta yüzeyinden ayrılması prensibine dayanır.
Kabuksuz ve sadece zarıyla kalan yumurtalar elastik bir özellik gösterir. Bu haliyle Ozmos deneyleri için harika bir materyal elde etmiş olursunuz.
Yapacağınız Ozmos deneyini ikin aşamalı gerçekleştirmeniz mümkün. Deneyinize öncelikle bir dizi zıplayan yumurta elde etmekle başlayabilirsiniz. Sonrasında hipertonik, hipotonik ve izotonik çözeltiler hazırlama aşaması var. Deneyinizde saf su, %10luk, %30luk tuzlu su ve % 95 lik mısır şurubu içeren çözeltiler kullanılabilir. Ya da sağlık meslek lisesi öğrencileriyle serum çözeltilerini bu deney için kullanabilirsiniz. Örneğin tuzlu su serumu, %5 lik dekstroz vb gibi. Çözelti hazırlama aşamasınıı öğrencilerin yapmasını isteyerek, farklı derişimlerdeki çözeltileri hazırlamayı öğrenmeleri açısından onları teşvik etmiş olursunuz. Bu deney için önerilen çözeltiler sadece birer öneri siz farklı derişimlerde çözeltilerle deneyi farklılaştırmak isteyebilirsiniz. (Hazırladığınız çözeltileri etiketlemeyi unutmayın.)
Yumurtaları çözeltilere daldırmadan önce ağırlıklarını tartın, 24 ila 48 saat çözeltiler de kalmalarını sağladıktan sonra gözle görülür bir şekilde plazmoliz ve deplazmolize uğrayan yumurtalar için tekrar tartım alın. Öğrencilerin deney aşamasında gördüklerini çizmeleri isteyebilirsiniz. Tüm verileri kaydetmeleri onların bilimsel çalışma aşamalarını deneyimlemelerini sağlar. Öğrencilerden deney öncesi tahminlerini yazmalarını sonrasında elde ettikleri sonuçlarla tahminlerini kıyaslamalarını isteyebilirsiniz. Deney sonrasında öğrencilerin çözeltileri izotonik, hipertonik ve hipotonik olarak sınıflandırmaları onların kalıcı öğrenmelerini destekler. Deneyinize haşlanmış yumurtaları da ekleyerek gözlemlerinizi arttırabilirsiniz.
İyi çalışmalar.
yournursingtutor.com ve learninghypothesis.com sitelerinden çeviri yapılmıştır.
Makale kaynağı: Gülçin Barış (Facebook)
Biyokimya Laboratuvarı
-
Serumda toplam protein tayini
-
Serumda bilirubin tayini
-
Serumda toplam lipid tayini
-
Yumurtalarla Ozmos Deneyi
-
Solunum Deneylerinde Kırmızı Lahana Kullanmak
-
Algler ve Su Kirliliği Deneyi
-
Bağ Üçgenleri- Van Arkel-Ketelaar Üçgenleri
-
Lipit Ekstraksiyonu ve Kolesterol Tayini
-
Total lipid tayini
-
Spektrofotometrik Yöntemle Kanda Glikoz Tayini
-
Otoanalizörde kalibrasyonu nasıl yapılır.
-
Bouın Solüsyonu
-
Formol kalsiyum solusyonu
-
Tamponlu Nötral Formalin Solusyonu
-
Formol Solusyonu hazırlanışı