FİLOGENETİK SİSTEMATİK
Taksonomi yeni taksonların tanımlanması (deskripsiyon), adlandırılması (nomenklatur) ve organizmaların uygun bir sınıflandırma sistemi içerisinde düzenlenmesi (sınıflandırma) gibi bir dizi alanı kapsar. Sistematik, biyolojik çeşitliliği sınıflandırmakla yetinmez “neden” ve “nasıl” sorularını cevaplayabilmek için organizmaların evrimi, özellikle türleşme olgusunu teorik ve pratik yönleri ile ele alır. Bu yönüyle sistematik taksonomiyi de içine alan bir alandır. İlk defa Willim Hennig (1950) tarafından formüle edilen Filogenetik sistematik, taksonomiyi filogenetik yönüyle inceleyen alandır. Daha önce, belirtildiği gibi, amaç filogeni ilişkisi kullanarak doğal taksonlar saptamak ve yine filogeni ilişkisi ile bunları ilişkilendirecek doğal bir sınıflandırma oluşturmaktır.
Doğal takson doğada evrimin ürünü ortaya çıkan bir organizma grubunu ifade eder. Türüstü kategorilerinde türleşme süreçleri ile oluştuğu hatırlanacak olursa tür ve monofletik gruplar olmak üzere iki tip doğal taksondan söz edilebilir.
Tür evrimsel süreçlerin ürünüdür. Ayrıca, tür evrimin işlediği en büyük birimdir. Türüstü birimler evrimsel süreçte direkt olarak işlenmez. Ancak, türaltı birimler evrimsel sürecin işleyişi içindedir. Bu özellikleri ile türün doğal takson olduğu konusunda şüphe yoktur. Doğal takson kavramını tanımlama ve doğal bir sistemi formüle etme için Darwin bir çıkış noktasına işaret etmiştir. Darwin’e göre “bütün organik çeşitlilik ortak bir kökenden gelir ve kalıtımsal bir olgudur. Doğal taksonlar soy ilişkisini ifade etmelidir. Ortak bir atadan çeşitlenme, türleşme süreçleri ile oluşmuştur. O halde, organik çeşitliliği ilişkilendirecek en önemli kriter türleşme olgusudur. Biyolojik çeşitliliğin geçirdiği türleşme süreçleri anlaşılabildiğinde soy ilişkisi ve sınıflandırmaya yansıtıldığında doğal bir sınıflandırma oluşturulmuş olunacaktır. Doğal bir sistem oluşturmak, soy ilişkisinin ortaya konması ile mümkündür”.
Kaynak: www.sistematiginesaslari.8m.com
Yrd. Doç. DrKemal YILDIZ
Sistematik
-
Sivrisineklerin Sınıflandırılması
-
Türleşme nedir ? Doğal türleşme şekilleri nelerdir ?
-
Bloom Taksonomisi Nedir?
-
FİLOGENETİK SİSTEMATİK
-
FİLOGENİ
-
Taksonominin Tanımı
-
TAKSONOMİNİN ÖYKÜSÜ
-
Metazoa’ nın Yapı Planı ve Ortaya Çıkışı
-
Hayvanların Organizma Alemindeki Yeri
-
Evrimin Ana Hatları
-
Filogenez ve Sistem
-
Homoloji kavramı nedir
-
Sistematiğin Yöntemleri
-
Yüksek Kategoriler - Regnum - Diviso - Ordo
-
Sistematikte Tür Kategorisi