Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
- İntra-uterin hayatta: Bazı parazitler, plasenta yoluyla anneden fetüse geçer. Örneğin, toxoplasma gondii yavruya geçer ve düşüklere neden olur.
- Sindirim yolu: Genellikle bağırsaklarda yaşayan parazitlerin giriş yolu sindirim sisteminin ilk organı olan ağızdır. Bu yolla giren parazitler, bağırsaklardan başka doku ve organlara da geçer ve orada yerleşir. Örneğin, taenia solium az pişmiş ya da çiğ etlerle ağız yolundan vücuda girer, bağırsaklara yerleşir.
- Deri ve mukoza: Bazı parazitler direkt olarak bazıları da kan emen eklembacaklılar aracılığıyla deriden girebilir. Örneğin; schistosomalar toprakta, çıplak ayaktan girer. Ancylostoma duodenale mukozasından ve deriden dolaşım sistemine girer.
- Solunum yolu: Az sayıda da olsa bazı parazitler bu yolla organizmaya girer. Örneğin; enterobius vermicularis’in yumurtaları ağız ve burundan sindirim sistemine geçer.
- Ürogenital yol: Bu tip bulaşma, daha çok cinsel temas esnasında olur. Örneğin; trichomonas vaginalis bu yolla bulaşır.
- Kan transfüzyonu: Parazit enfeksiyonu geçirmekte olan bir kişinin kan verilmesi hâlinde parazit, bir başka kişiye geçer. Örneğin; sıtma hastalığının etkeni plasmodiumlar ve kala azar hastalığının etkeni leishmanialar, kan transfüzyonu yoluyla insanlara geçerek enfeksiyon oluşturur.
Kaynak:
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Laboratuvar Hizmetleri Gaitada Parazitolojik İnceleme 2015 Ankara http://megep.meb.gov.tr
Parazitoloji
-
Parazitizm tipleri nelerdir ?
-
Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
-
Parazitlerin bulaşma yolları nelerdir ?
-
Parazitliğin (parasitismus’un) çeşitleri
-
TATARCIK MÜCADELESİ
-
Tatarcıkların Biyoekolojisi Üzerine Bilgiler
-
Tatarcıkların Genel Entomolojik Özellikleri
-
Türkiye'de Bulunan Tatarcık Türleri
-
Leishmania ve sağlık açısında önemi
-
TATARCIKLAR ÜZERİNE GENEL BİLGİLER
-
Parazit Vektör Ekolojisi ve İlişkili Faktörler
-
Türkiye'de sıtmanın durumu
-
Avrupa'da sıtmanın durumu
-
Sıtmanın biyolojisi ve epidemiyolojisi
-
Sivrisineklerin Sağlık Açısından Önemi