Pinus banksiana - Banks çamı
Banks çamı - Pinus banksiana, çamgiller, Pinaceae - Çamgiller familyasından olan çam türünün anavatanı Kuzey Amerika, Kanada’nın batısıdır. Doğal olarak Kuzey Amerika’da kuru ve fakir topraklarda yetişmektedir.
Büyük bir ağaç olmayıp, 9-22 m’ ye kadar uzayabilen. Bazende çalı formundadır. Bu çam türü kumlu topraklarda veya kayalık yerlerde görülür. Kozalaklar uzun yıllar kapalı kalır. bu çam türünün iğne yaprakları ikili, sarımsı yeşil ve 2–4 cm uzunluğundadır. Kozalaklar 3–5 cm kadar uzunlukta olup, küçükçedir. genellikle iki bazen da 3 tanesi bir arada veya tek tek bulunur. Kozalakları eğri, uç kısmı genellikle kıvrıktır. Uçları sivri veya küt, kenarları oldukça ince dişlidir.
Pinus banksiana genellikle fazla uzamayan, dağınık tepeli ağaç veya boylu çalı formunda gelişme gösterir ve dalları düzensiz biçimde bükülmüştür. Erkek çiçekleri sarı, dişi çiçekleri ise kırmızıdır.
Pinus banksiana toprak istekleri bakımından oldukça kanaatkar olan kuru, besin maddelerince fakir, kumlu topraklarda yetişebilen bir çam türüdür. İlk yıllarda derine giden kökler oluşturmadığı için bulunduğu yerden başka bir alana da zarar görmeden alınabilir. Fazla nemli topraklarda, hatta bataklık yerlerde de bulundurulabilir. Oldukça hızlı gelişir.
Bu çam türü dona karşı dayanıklıdır. Ancak yazın nisbi nemi fazla düşük olan subtropik bölgelerde gelişme göstermez.
Pinus banksiana kent içi yeşil alanlardan daha çok kent çevresindeki yeşil alanlarda veya çıplak alanlarda öncü ağaç türü olarak kullanılır. Geniş yeşil alanlarda gruplar oluşturulması uygundur.
Âlem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Familya: Pinaceae (Çamgiller)
Cins: Pinus
Tür: Pinus banksiana
KAYNAKLAR
Akman, Y., Ketenoğlu, O., Kurt, L., Kurt F. Ve Körüklü S.T. 2012. Gymnospermae (Açık Tohumlular). Ajans-Türk Gazetecilik Matbaacılık. ISBN: 978-975-97436-2-0.
Anşin, R. Ve Özkan, Z. C. 2001. Tohumlu Bitkiler / Açık Tohumlular. Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi. No:122-15, Trabzon.
Boyd, P. (Ed.). 1999. The Illustrated Book of Trees. Salamender Books Limited. ISBN: 184065-0834. London.
Demirtaş A. 2016. Ankara’nın Ağaç, Ağaçcık ve Çalıları. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Yayını. ISBN: 978-9944-0142-5-0. Ankara.
Mamıkoğlu, N. G., 2010. Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları. NTV Yayınları. ISBN: 978-605-5813-49-9.
Orçun, E. 1972. Özel Bahçe Mimarisi – Dendroloji Cilt.1, İğne Yapraklı Ağaç ve Ağaçcıklar Ders Kitabı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No:196, İzmir.
Seçmen, Ö., Gemici, Y., Görk, G., Bekat, L. ve Leblebici, E. 2000. Tohumlu Bitkiler Sistematiği. Ege Üniversitesi Basımevi. No:116, İzmir.
Yaltırık, F. 2000. Dendroloji: ders kitabı : Gymnospermae-angiospermae. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi. 2. Baskı. ISBN: 9754045941, 9789754045949. İstanbul.
https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=5199 "BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME II"
https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvSGlnb3JpX8OnYW3EsQ
Botanik
-
Bitkisel Hormonlar Nelerdir?
-
Bitkisel Hormonları Nelerdir? Auxinler - Oksin Bitki Büyüme Hormonlarının Görevleri Nelerdir?
-
Pinus cembra - İsviçre Fıstık Çamı
-
Pinus banksiana - Banks çamı
-
Pinus aristata (Higori çamı)
-
Palinoloji – Polen Bilimi Hakkında Bilgi
-
Kaktüsgiller - Cactaceae Hakkında Bilgi
-
Papatyagiller - Asteraceae Hakkında Bilgi
-
Karanfilgiller - Caryophyllaceae Hakkında Bilgi
-
Periyant Nedir ? Periant (Çiçek Örtü Yaprakları)
-
Bitki Yaprak Tipleri Ve Görevleri - Yaprak Çeşitleri
-
Bitkilerde Gövde Çeşitleri ve Gövdenin Görevleri Nelerdir ?
-
Opuntia ficusindica - "Dikenli İncir"
-
Bitkilerde Bulunan Doğal Renk Maddeleri
-
Bitki Stresi: Abiyotik ve Biyotik Faktörler